Lovitură de stat în Myanmar. Armata a decretat stare de urgenţă pe o perioadă de un an, China îndeamnă la stabilitate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Armate din Myanmar
Sursă foto: Forțele Armate din Myanmar

Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general preşedinte interimar după arestarea liderei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie (LND), dar şi din alte partide mai mici, într-un raid militar organizat înaintea zorilor.

Uniunea Europeană a ''condamnat ferm'' luni lovitura de stat comisă de armată în Myanmar şi a cerut ''punerea imediată în libertate'' a persoanelor arestate, transmite Agerpres, care citează Reuters şi AFP.

''Condamn ferm lovitura de stat din Myanmar şi fac apel la militari să-i pună în libertate pe toţi care au fost reţinuţi ilegal în timpul raidurilor din ţară. Rezultatul alegerilor trebuie să fie respectat şi procesul democratic trebuie să fie restabilit'', a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat puternic lovitura de stat din Myanmar, cerând ''eliberarea imediată şi necondiţionată'' a tuturor celor arestaţi.

China îndeamnă la stabilitate după lovitura de stat din Myanmar 

 

Pe de altă parte, 'China i-a îndemnat pe responsabilii militari şi politici din Myanmar să-şi "reglementeze diferendele în cadrul Constituţiei şi al legilor", după lovitura de stat comisă de armată luni dimineaţa, relatează AFP şi dpa.

"China este vecin şi prieten cu Myanmarul", a reacţionat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Sperăm că toate părţile implicate îşi vor reglementa diferendele în cadrul Constituţiei şi al legilor pentru a menţine stabilitatea politică şi socială", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Beijingul "încearcă să înţeleagă mai bine situaţia actuală" din ţara vecină, după lovitura de stat.

Myanmar este un stat-cheie în cadrul proiectului chinez de dezvoltare economică şi comercială cunoscut şi ca "Noul Drum al mătăsii".

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a deplasat în ianuarie 2020 în capitala birmană Naypyidaw, pentru a semna circa 30 de acorduri privind în special crearea de noi infrastructuri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel