Uniunea Europeană a ''condamnat ferm'' luni lovitura de stat comisă de armată în Myanmar şi a cerut ''punerea imediată în libertate'' a persoanelor arestate, transmite Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
''Condamn ferm lovitura de stat din Myanmar şi fac apel la militari să-i pună în libertate pe toţi care au fost reţinuţi ilegal în timpul raidurilor din ţară. Rezultatul alegerilor trebuie să fie respectat şi procesul democratic trebuie să fie restabilit'', a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter.
La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat puternic lovitura de stat din Myanmar, cerând ''eliberarea imediată şi necondiţionată'' a tuturor celor arestaţi.
China îndeamnă la stabilitate după lovitura de stat din Myanmar
Pe de altă parte, 'China i-a îndemnat pe responsabilii militari şi politici din Myanmar să-şi "reglementeze diferendele în cadrul Constituţiei şi al legilor", după lovitura de stat comisă de armată luni dimineaţa, relatează AFP şi dpa.
"China este vecin şi prieten cu Myanmarul", a reacţionat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
"Sperăm că toate părţile implicate îşi vor reglementa diferendele în cadrul Constituţiei şi al legilor pentru a menţine stabilitatea politică şi socială", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Beijingul "încearcă să înţeleagă mai bine situaţia actuală" din ţara vecină, după lovitura de stat.
Myanmar este un stat-cheie în cadrul proiectului chinez de dezvoltare economică şi comercială cunoscut şi ca "Noul Drum al mătăsii".
Preşedintele chinez Xi Jinping s-a deplasat în ianuarie 2020 în capitala birmană Naypyidaw, pentru a semna circa 30 de acorduri privind în special crearea de noi infrastructuri.