Lavrov denunță părăsirea „precipitată” a Afganistanului de către americani: „Misiunea SUA a eșuat”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat vineri că misiunea SUA în Afganistan a eşuat, afirmând în plus că plecarea ''precipitată'' a SUA din această ţară este la originea degradării situaţiei de securitate, relatează Agerpres, care citează AFP.

Chiar dacă preşedintele Joe Biden încearcă "să prezinte situaţia în culorile cele mai pozitive", "toată lumea înţelege că misiunea a eşuat", a declarat Lavrov la Taşkent, în Uzbekistan, unde participă la o conferinţă internaţională privind cooperarea cu ţările din Asia centrală şi de sud.

"Este un lucru recunoscut de toţi, inclusiv în SUA", a adăugat el, citat de agenţiile de presă ruse.

Mai devreme, Lavrov a estimat că "degradarea rapidă a situaţiei din Afganistan" este cauzată de "retragerea precipitată a contingentelor american şi al NATO" care a sporit "incertitudinea (...) militară şi politică în şi în jurul ţării".

"În circumstanţele actuale, există un risc real de instabilitate copleşitor pentru statele vecine", a adăugat Lavrov.

După ce au lansat la începutul lui mai o ofensivă împotriva armatei afgane în urma declanşării retragerii forţelor străine, talibanii au cucerit vaste teritorii rurale, în special în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

De asemenea, ei au ocupat mai multe posturi de trecere a frontierei cheie cu Pakistan, Iran, Turkmenistan şi Tadjikistan şi au încercuit câteva capitale provinciale.

 

Dezorganizare în Afganistan după retragerea SUA. Talibanii câștigă zilnic teren în fața Armatei afgane



Privaţi de susţinerea americană, soldaţii afgani nu au opus decât o rezistenţă redusă. Peste o mie dintre ei s-au refugiat de exemplu săptămâna trecută în Tadjikistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera sa cu Afganistanul.

Preşedintele tadjic Emomali Rahmon s-a deplasat vineri în regiune pentru a inspecta gradul de pregătire pentru luptă al armatei sale.

Rusia, putere regională rămasă apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, se îngrijorează în privinţa unei destabilizări în această zonă unde ea menţine baze militare.

"Criza afgană exacerbează ameninţarea teroristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent", a mai declarat vineri Serghei Lavrov. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel