La trei ani de când trebuia demarată construcția corvetelor românești, francezii de la Naval Group spun că încă poartă negocieri

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Gowind - Naval Group
Corveta Gowind - Naval Group

Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.

Naval Group a oferit recent și Greciei platforma Gowind și și-a manifestat public speranța că vor fi finalizate negocierile cu privire la contractul României.

În Grecia francezii au înființat compania Nava Group Hellas și precizează că vor să facă transfer de tehnologie în cazul în care Atena va alege soluția lor.

Directorul programului de nave de luptă al Naval Group, Stephane Fremont, a declarat pentru publicația Shephard că Șantierul Naval Alexandria e capabil să susțină construcția corvetelor Gowin.

În oferta pentru greci, francezii ar trebui să construiască 4 nave, trei în Grecia. 

Prima navă ar trebui livrată la 3 ani de la semnarea contractului. Exact ca în cazul programului României „Corveta multifuncțională”.

 

Semnarea contractului în România, tergiversată de mai bine de 3 ani

 

2. Corveta Go... (ens-el-fateh-corveta-egipt-gowind-2500_37750500.jpg)

Corveta Gowind 2500 ENS El Fateh, prima construită de Egipt. Sursă foto: Naval Group

În vara acestui an se fac 4 ani de când Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group a fost declarată câștigătoare.

Potrivit lui Stephane Fremont, director programe nave de luptă la Naval Group, francezii speră să finalizeze acordul, dar admit practic că mai sunt multe de negociat. Chiar și la 3 ani de la desemnarea câștigătorului.

„Încă încercăm să găsim convergența asupra termenilor acordului, care a fost amânat de foarte mult timp. Mai avem câteva puncte de rezolvat, aș spune de ambele părți, pentru a semna contractul. Contractul, prin definiție, este un document în care ambele părți sunt de acord asupra unui lucru, așa că mai sunt câteva aspecte de negociat”, a precizat oficialul francez care a adăugat că speră să se ajungă la un acord „cât mai curând posibil”.

În tot acest timp, când prima corvetă trebuia deja finalizată, în acvatoriul Mării Negre se desfășoară un război de mai bine de un an ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie 2022. 

 

România a amenințat de mai multe ori că va lua taurul de coarne, dar a prelungit de mai multe ori momentul unei decizii

 

3. Gowind 250... (gowind-2500_70020700.jpg)

Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Din motive financiare și neînțelegeri profunde între Șantierul Naval Constanța și Naval Group din Franța, există un blocaj. În pofida faptului că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a invitat de mai multe ori asocierea să semneze contractul, acest lucru nu s-a întâmplat.

Fostul ministru Vasile Dîncu a prelungit de mai multe ori termenul pentru ca acordul să se semneze, precizând că în caz contrar MApN ar putea recurge inclusiv la soluții extreme.

Recent, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente a MApN, a precizat că MApN intenționează ca anul acesta să încheie într-o formă sau alta controversatul contract.

„Încetarea, închiderea într-un fel sau altul, noi sperăm prin semnare, a programului „Corveta multifuncțională”. Programul trenează de atâta vreme și vrem ca în acest an să îl concluzionăm”, a arătat șeful Direcției Generale pentru Armamente a MApN, structură în subordinea căreia se afla înzestrarea Armatei noastre.

CITEȘTE ȘI: Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor românești Gowind 2500

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel