Corvetele României au ajuns o himeră. MApN - precizări rare cu privire la controversatul program al celor 4 corvete

Corvetă franceză de tip Gowind 2500. Foto: Naval Group
Corvetă franceză de tip Gowind 2500. Foto: Naval Group

Anul acesta se vor împlini patru ani de când asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a fost declarată câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”. Dar contractul niciodată semnat.

În baza programului ar fi trebuit construite patru corvete din clasa Gowind 2500 care ar fi trebuit să ajungă în dotarea Forțelor Navale Române. Potrivit datelor contractuale, construcția ar trebui să se facă în România.

Doar că, de aproape patru ani, din motive financiare și profunde neînțelegeri între Șantierul Naval Constanța și Naval Group din Franța, există un blocaj. În pofida faptului că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a invitat de mai multe ori asocierea să semneze contractul, acest lucru nu s-a întâmplat.

De regulă Ministerul Apărării Naționale (MApN) evită să facă referiri la controversatul contract, în contextul în care se așteaptă semnarea acordului cu respectarea clauzelor, inclusiv obligativitatea ca navele să fie construite în România. Anul trecut fostul ministru Vasile Dîncu a declarat de mai multe ori că termenul de semnare a fost prelungit de Minister.

2. Corvetă Go... (gowind-2500_47374300.jpg)

Corvetă Gowind 2500, imagine concept. Foto: Naval Group

În cursul acestei săptămâni, cadrul unui podcast al MApN, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, nu a evitat chestiunea controversată a corvetelor. El a precizat că în Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează ca anul acesta să încheie într-o formă sau alta controversatul contract.

„Există pentru Forțele Navale un contract semnat pentru sistemul de rachete de coastă (n.r. - baterii de coastă). Există (n.r. - discuții despre) achiziția navelor vânătoare de mine, pentru că în clipa de față e nevoie urgentă de aceste nave. E pe rol modernizarea navelor purtătoare de rachete, cu rachete noi care să fie în concordanță cu efortul pe care îl depunem la rachetele de coastă. (...) Încetarea, închiderea într-un fel sau altul, noi sperăm prin semnare, a programului „Corveta multifuncțională”. Programul trenează de atâta vreme și vrem ca în acest an să îl concluzionăm”, a arătat șeful Direcției Generale pentru Armamente a MApN, structură în subordinea căreia se afla înzestrarea Armatei noastre.

CITEȘTE ȘI: Contraamiralul Ciorobea: Mi se pare că se urmărește ca cele 4 corvete pentru România să fie constuite în Franța și apoi livrate

 

Controversatul contract „Corveta multifuncțională”

 

În baza programului ar fi trebuit construite patru corvete din clasa Gowind 2500 care ar fi trebuit să ajungă în dotarea Forțelor Navale Române. 

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Dar, din diferite motive ce țin de ordin financiar, nu s-a ajuns la un conses în Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și francezii de la Naval Group, contractul nefiind încă semnat.

Azi, în plin război în Marea Neagră, România ar fi trebuit să aibă deja cel puțin o corvetă în acvatoriul Mării Negre.

Acordul include și modernizarea vechilor noastre fregate T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

CITEȘTE ȘI: Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor românești Gowind 2500

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel