Kievul știe că vine iarna și face inventarul. Armata Ucrainei anticipează mișcările are nevoie de sisteme Patriot și F-16

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NATO, flickr
Foto: NATO, flickr

Kievul vrea să-și consolideze apărarea antiaeriană, deoarece anticipează atacurile rusești cu rachete.

Pe termen mediu, industria de apărare ucraineană ar putea fi reformată la standarde occidentale.

Ucrainenii par să fi rămas cu capul pe umeri și nu se iluzionează prea mult după contraofensiva reușită din această toamnă.

Kievul știe că urmează lupte dificile la iarnă și își reelaborează lista cu arme din țările occidentale, scrie Politico.

În fruntea listei lor se află sistemele de apărare antiaeriană, din cauza temerilor că Vladimir Putin va intensifica atacurile cu rachete asupra țintelor civile pe măsură ce linia frontului său se prăbușește.

Oficialii ucraineni nu ratează niciun moment pentru a aduce aminte despre nevoile armatei lor.

Astfel, ministrul apărării Oleksii Reznikov a reamintit că Germania ar trebui să îşi asume angajamentul de a consolida sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. ”Aştept cu nerăbdare o discuţie productivă care să aducă rezultate practice, inclusiv angajamente de consolidare a apărării antiaeriene ucrainene" - a subliniat Reznikov

Oficialii occidentali văd și ei perspectiva sumbră a atacurilor aeriene ale Moscovei. 

„Ucraina a reușit să prevină majoritatea atacurilor, dar ne putem aștepta la creșterea atacurilor rusești cu rachete împotriva infrastructurii critice ucrainene”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul șef NATO.

Rasmussen se află într-o misiune la Kiev, unde, împreună Andrii Yermak (principalul consilier al lui Zelenski), lucrează la Pactul de securitate de la Kiev.

Planul încurajează puterile occidentale să se angajeze pentru garanții de securitate pe termen lung cu Ucraina, inclusiv sprijin material constant pentru efortul de război și reconstruirea industriei de apărare ucrainene, astfel încât țara să poată începe să producă și să-și furnizeze propriile arme în următorii ani.

 

Prea puțin, prea târziu

 

Livrările americanilor nu au cuprins și sisteme antiaeriene, Pentagonul trimițând preponderent arme de mare precizie, precum HIMARS și obuziere M777.

Cu toate acestea, Kievul va primi două sisteme avansate de rachete sol-aer, fabricate de Raytheon până în noiembrie, și încă 6 sistem pentru 2023, au declarat oficialii Departamentului Apărării. Sistemele pot doborî drone, rachete și elicoptere.

Imagine ilustrativă: Armata SUA, Batalionul 5 Regimentul Artilerie Apărare Aeriană, se pregătește să descarce vehicule de sprijin militar și sisteme de apărare antirachetă „Patriot” dintr-un tren. Exercițiul „Patriot Shock”, din poligonul Capu Midia, 2016 / flickr, Departamentul Apărării.

Totuși este posibil ca aceste arme să vină prea târziu, pentru a oferi Ucrainei acoperirea aeriană de care are nevoie.

Primele două NASAMS din această toamnă „nu sunt suficiente apărare aeriană”, a spus un consilier ucrainean.

Țările occidentale sunt reticente la a renunța la propriile capacități avansate de apărare antirachetă, iar tot procesul de contractare, construire și formare a echipajelor de operare a acestora durează ani de zile.

 

Patriot și F-16, în discuții

 

De asemenea, SUA poartă discuții așezate cu Ucraina și industria de apărare cu privire la posibilitatea de a dobândi în cele din urmă capacități precum bateriile Patriot și avioanele de luptă F-16.

Solicitat să comenteze cererile ucrainenilor pentru iarnă, un oficial înalt al Departamentului de Apărare a subliniat că SUA au furnizat radare de apărare aeriană pentru Ucraina împreună cu cele două NASAMS. De asemenea, SUA au asistat la transferul unui sistem de apărare aeriană S-300 slovac în aprilie, după care SUA, Germania și Țările de Jos și-au desfășurat propriile baterii Patriot în Slovacia pentru a sprijini apărarea aeriană a țării.

Dacă Putin va lansa atacuri cu rachete împotriva infrastructurii critice, pericolele pentru civili vor fi mai mari ca niciodată, a spus oficialul DoD, deoarece „stocurile rusești de muniție ghidată cu precizie se epuizează, astfel încât atacurile rușilor devin și mai nediscriminatorii”.

Amintim că în această vară, în SUA,Camera Reprezentanților a adoptat, pe 14 iulie, versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, în care se prevede alocarea unui buget 840 de miliarde de dolari pentru nevoile apărării.

Printre amendamentele aprobate este și o prevedere introdusă de deputatul  Adam Kinzinger, pentru a autoriza 100 de milioane de dolari în scopul instruirii piloților și echipajelor de la sol ucrainene pentru a se familiariza cu aeronavele americane

Acesta a fost un prim pas important în Congresul SUA pentru ca Ucraina să primească în viitor și avioane F-16.

 

Ucraina va avea industrie de apărare occidentală

 

Problema  apărării antiaeriane este de așteptat să fie pe masa la reuniunea NATO a miniștrilor apărării de săptămâna viitoare la Bruxelles.

„Ca european, sunt jenat de ceea ce aș spune că sunt contribuții europene foarte modeste” la lupta din Ucraina, a spus Rasmussen. „Nmții ar putea face mai mult. Ar trebui să livreze tancurile Leopard, iar Franța ar trebui să livreze mai multe obuziere mobile Caesar”. 

Dacă totul merge conform planului, Ucraina va avea industrie de apărare occidentală.

Rasmussen a spus că Pactul de securitate de la Kiev va reconstrui baza industrială ucrainean și va permite Kievului să își asigure propria apărare. 

„Este vorba cu adevărat de a-i face capabili pe ucraineni să se apere” pe termen lung, arată fostul SG NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel