Italia vrea să dezvolte un nou tanc? Polonia şi alte state europene, invitate să participe la dezvoltarea proiectului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania şi Franţa lucrează în comun, de aproape trei ani, la derularea mai multor proiecte militare privind realizarea, atât a unui avion de ultimă generaţie – proiectul FCAS (Future Combat Air System), cât şi a viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS). În momentul de faţă aceste două proiecte par a fi exclusiv pentru armatele celor două state, dar Italia care a prezentat interes pentru proiectul MGCS nu a fost băgată în seamă şi a decis să meargă pe cont propriu, intenţionând să lanseze cu alte stat un proiect pentru dezvoltarea unui nou tanc principal de luptă.

Proiectele militare ale Germaniei şi Franţei privind realizarea, atât a unui avion de ultima generaţie – proiectul FCAS (Future Combat Air System), cât şi a viitorului tanc principal de luptă (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), au părut de la bun început dedicate strict pentru înzestrarea armatelor celor două ţări, ceea ce pe unele state europene le-a deranjat faptul că nu au fost invitate să participe la aceste proiecte.

Italia este unul dintre statele europene care nu au văzut cu ochi buni acest lucru, ceea ce a putut fi observat în ultimii ani prin demersurile pe care Roma le-a depus pentru a se apropia mai mult de proiectul avionului de luptă Tempest, dezvoltat de Marea Britanie. Compania italiană Leonardo joacă un rol esenţial în cadrul programului Tempest, deoarece dezvoltarea sistemelor de senzori și avionica i-au fost atribuite.

Realizarea proiectului viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), condus de Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr), a înregistrat, de la momentul lansării sale, progrese considerabile, ceea ce a determinat mai multe state să-şi îndreptate atenţia spre el, printre care şi Italia. Dar, atât pentru Germania, cât și pentru Franţa, nu se pune problema integrării de noi state partenere în acest proiect, chiar dacă pentru Spania s-a făcut o excepție pentru participarea la SCAF.

 

Italia este interesată să participe la proiectul pentru viitorul tanc de luptă franco-german

 

În iunie, precizam într-o amplă analiza că Italia este interesată să participe la proiectul pentru viitorul tanc de luptă franco-german, iar dacă acest lucru nu se poate realiza era luată în considerare găsirea de soluţii alternative, inclusiv iniţierea unui proiect care să concureze cu cel iniţiat de industriile de apărare din Franţa şi Germania.

Pe 16 iunie, în cadrul unei comisii naţionale pentru apărare, secretarului de stat italian pentru apărare Giulio Calvisi, a amintit că Italia a acordat întotdeauna o atenţie sporită programului MGCS, încercând să profite de orice oportunitate pentru a fi parte a acestui proiect.

Oficialul italian a precizat că a avut discuţii cu omologul său german şi s-ar putea ajunge la o decizie ca Italia să participe la acest proiect.

În orice caz, Ministerul Apărării din Italia "se angajează să identifice alte soluții posibile, în cazul în care proiectul franco-german nu corespunde așteptărilor" forțelor sale armate’’, a spus, la momentul respectiv, Calvisi. „În acest sens, opțiunile alternative sunt evaluate în strânsă cooperare cu sectorul industrial” și „căutarea posibililor parteneri strategici pentru dezvoltarea în comun a unui nou tanc de luptă european continuă”.

Pentru Italia, care vrea să-şi înlocuiască tancurile Ariete până în 2030/35, este important să fie implicată cât mai repede în proiectul MGCS pentru a avea un cuvânt de spus în definirea specificațiilor, dar din partea Franţei şi Germaniei nu există deschidere pentru participarea altor state. Mai mult, Polonia se află în aceeași situație, este în căutarea unui nou tanc şi se uită cu acelaşi interes către proiectul MGCS, dar tot ceea ce a primit sunt promisiuni, doar din partea Franţei, nu şi din partea Germaniei. 

 

Italia vrea să dezvolte un nou tanc, cu participarea Poloniei şi a altor state europene

 

Italia a zis să profite de reticenţa Parisului şi a Berlinului de a coopta şi alte state europene care să participe la dezvoltarea viitorului tanc principal de luptă, luând decizia lansării propriului program de tancuri de luptă. Potrivit publicaţiei Opex 360. Programul Italiei este deschis participării şi pentru alte state europene, chiar şi pentru cele non-europene precum Israelul sau Statele Unite. 

La sfârşitul lunii trecute, publicaţia poloneză Polska-Zbrojna a precizat că ministerul polonez al Apărării a primit din partea Romei o invitaţie de participare la viitorul program italian de tancuri.

Ministerul polonez al Apărării a confirmat pentru sursa citată că a primite din partea Italiei o solicitare, adresate şi altor state din UE, pentru a coopera în cadrul unui proiect militar care presupune dezvoltarea unor noi platforme terestre. Ministerul polonez al Apărării a mai precizat că în acest moment analizează oferta Italiei, iar participarea Spaniei la acest program nu este exclusă.

La rândul său, publicaţia poloneză Defence 24 a confirmat într-o analizată, publicată în urmă cu două zile, că ministerul polonez al apărării a primit din partea Italiei o invitaţie de a participa, alături de Spania şi alte state europene, la un proiect care presupune dezvoltarea unui nou tanc principal de luptă.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel