Italia este interesată să participe la proiectul pentru viitorul tanc de luptă franco-german

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Concept proiect MGCS - expoziţia militară Eurosatory 2018
Concept proiect MGCS - expoziţia militară Eurosatory 2018

Realizarea proiectului viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), condus de Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr), a înregistrat, de la începutul acestui an, progrese considerabile, ceea ce a determinat mai multe state să-şi îndreptate atenţia spre el, printre care şi Italia.

La sfârşitul lunii aprilie, precizam că, în sfârşit, Ministerul Federal al Apărării din Germania a anunțat semnarea a două acorduri privind viitorul tanc de luptă franco-german (MGCS).

Germania și Franța au lansat proiectul comun MGCS în 2012. Proiectul este împărțit în cinci faze majore: analiza nevoilor operaționale, studiul, dezvoltarea și verificarea capacității tehnologice, integrarea și, în final, producția în serie. Primele două faze au fost deja finalizate cu succes. 

 

Proiectul a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017

 

Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

Potrivit publicaţiei Opex 360, în cadrul ediției din 2018 a expoziție internaționale de apărare și securitate EuroSatory, cotidianul francez La Tribune a precizat, pentru prima dată, că Italia se interesam într-o oarecare măsură, de proiectului viitorului tanc principal de luptă franco-german. Dar, totul a rămas atunci mai mult la nivelul de curiozitate din partea Italiei, deoarece existau discuţii cu privire la cât de realist este acest program, dar şi din pricina faptului că Parisul şi Berlinul nu doreau alţi participanţi la MGCS până când un primi prototip complet funcţional nu va fi prezentat.

Chiar şi aşa, în faza actuală în care se afla, fără a fi definite caracteristicile tehnice pe care MGCS trebuie să le aibă, a început să fie tot mai tentant şi pentru alte state.

Pentru cei care au uitat, amintim că, în timpul cele mai recente vizite oficiale efectuate la Varșovia în februarie 2020, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre viitorului tanc de luptă franco-german, moment pe care l-a folosit în avantajul său şi a făcut o propunere oficială Poloniei de a participa la proiectul MGCS. După cum precizam la momentul respectiv, Polonia îşi exprimase încă din 2019 dorința de a se înscrie în programul MGCS, dar francezii se făceau că nu aud, iar ’’ bunăvoinţa’’ lui Macron venea la scurt timp după ce compania de apărare sud-coreeană Hyundai Rotem declarase că intenționează să colaboreze cu guvernul polonez pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri principale de luptă (MBT) K2 Black Panther.
Italia revine asupra ideii participării la proiectul tancului franco-german.

 

Italia a revenit asupra ideii participării sale la proiectul tancului franco-german

 

Recent, aflându-se în căutarea unui înlocuitor pentru tancurile Ariete, Italia a revenit asupra ideii participării sale la proiectul tancului franco-german, dacă e să ne luăm după ultimele declaraţii ale secretarului de stat italian pentru apărare Giulio Calvisi. 

Pe 16 iunie, în cadrul unei comisii naţionale pentru apărare, Calvisi a amintit că Italia a acordat întotdeauna o atenţie sporită programului MGCS, încercând să profite de orice oportunitate pentru a fi parte a acestui proiect. 

Oficialul italian a precizat că a avut discuţii cu omologul său german şi s-ar putea ajunge la o decizie ca Italia să participe la acest proiect.

În orice caz, Ministerul Apărării din Italia "se angajează să identifice alte soluții posibile, în cazul în care proiectul franco-german nu corespunde așteptărilor" forțelor sale armate’’, a spus Calvisi. „În acest sens, opțiunile alternative sunt evaluate în strânsă cooperare cu sectorul industrial” și „căutarea posibililor parteneri strategici pentru dezvoltarea în comun a unui nou tanc de luptă european continuă”. 

Cu alte cuvinte, Giulio Calvisi a lăsat să se înţeleagă că Italia este interesată să participe la proiectul franco-german MGCS, dar dacă nu exista deschidere din partea Parisului şi Berlinului pentru a primi şi alte state să ia parte la acest proiect, Roma ar trebui să caute soluţii alternative, inclusiv iniţierea unui proiect care să concureze cu cel iniţiat de industriile de apărare din Franţa şi Germania.

Potrivit Opex 360, o inițiativă italiană în domeniul tancurilor de luptă ar putea beneficia de finanțare europeană în cazul în care alți membri ai Uniunii Europene, precum Spania și Polonia, se alătură acesteia. 

Dar până atunci, Roma caută, înainte de toate, să-și modernizeze tancurile Ariete, iar recent a atribuit un contract de 35 de milioane de euro consorțiului Leonardo / Iveco. Această modernizare urmăreşte ca tancurile Ariete să fie operaţionale puțin până în 2030 şi va const în: îmbunătăţirea fiabilităţii şi puterii motorului, îmbunătăţirea sistemului de ochire şi a senzorilor, dar şi a sistemelor de comunicare. 

C1 Ariete este principalul tanc de luptă al armatei italiene, dezvoltat de Consorzio Iveco Oto Melara (CIO). Șasiul și motorul au fost produse de Iveco, în timp ce turela și sistemul de control al focului au fost furnizate de OTO Melara, potrivit Militaryleak.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel