Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Este posibil ca întârzierea de luni de zile a ajutorului militar american pentru Ucraina să fi dat timp forțelor rusești să atenueze eficienta viitoarelor atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS, se precizează într-un raport publicat pe 24 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Evaluarea a fost făcută la scurt timp după ce s-a relatat că SUA au început să furnizeze în secret aceste rachete Ucrainei, începând cu luna martie. Statele Unite au livrat pentru prima dată Ucrainei modele mai vechi de rachete ATACMS cu rază medie de acțiune, în toamna anului trecut, după luni de discuţii. Versiunile mai vechi au o rază de acțiune de 165 de kilometri.

Modelele mai noi de ATACMS au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, iar livrarea acestora către Ucraina nu a fost anterior cunoscută publicului.

,,Livrarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în cantități suficiente va permite forțelor ucrainene să degradeze logistica rusă și să lovească aerodromurile rusești din zonele aflate adânc în spate liniei frontului, deși este posibil ca lunile de întârziere să fi oferit timp militarilor ruși pentru a compensa potențialul avantaj operațional pe care ATACMS îl va oferi Ucrainei", a precizat ISW.

Forțele ucrainene speră probabil să își folosească noile capacități pentru a viza aerodromurile rusești, depozitele de muniții, podurile și liniile de comunicații, a precizat ISW, deși eficiența atacurilor asupra fiecăruia dintre aceste elemente de infrastructură ar putea varia.

Analiştii ISW subliniază că atacurile cu rachete ATACMS pe care ucrainenii le-au efectuat ocazional, începând cu octombrie 2023, care au folosit versiunea cu rază de acțiune mai scurtă, ar fi putut deja să determine forțele rusești să redistribuie avioanele și să multe echipamente critice mai departe de liniile de front.

 

Cât de pregătite ar putea fi forţele ruse pentru a rezista în faţa viitoarelor atacuri cu rachete ATACMS?

 

În prezent, avioanele rusești care lansează bombe ghidate provoacă zilnic distrugeri în orașe precum Harkov, dar raportul ISW sugereaza că avioanele utilizate pe efectuarea acestor atacuri ar putea fi mutate pe aerodromuri aflate în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS, având doar "un impact marginal asupra timpului de așteptare pe care piloții ruși îl au la dispoziție pentru a efectua atacuri cu bombe ghiate".

De asemenea, atacurile asupra depozitelor de muniții "ar putea reprezenta o amenințare semnificativă, a declarat ISW, dar a adăugat: "Este posibil ca forțele ruse să se fi adaptat deja la noile capacități de atac ale Ucrainei în urma utilizării ATACMS în octombrie 2023, deși rămâne neclar dacă forțele rusești au întărit suficient protecţia depozitele de muniții".

Urmările operațiunii „Libelula” au fost prezentat de mass-media ucraineană. Primele imagini din satelit cu aerodromurilor din Luhansk și Berdiansk arată urmările atacului cu rachete ATACMS efectuat de ucraineni în toamna anului trecut.

,,Dacă comandamentul rus a început eforturile de a compensa impactul ATACMS în octombrie 2023, atunci atacurile cu rachete ATACMS din primăvara și vara anului 2024 ar putea prezenta mai puține provocări pentru logistica rusă''.

,,Cu toate acestea, ATACMS cu rază lungă de acțiune va permite forțelor ucrainene să amenințe o varietate mai largă de ținte rusești aflate în zonele din spatele liniei de front, iar forțele ucrainene pot folosi ATACMS pentru a provoca daune mai substanțiale instalațiilor logistice rusești și podurilor de-a lungul unor linii de comunicații rusești cheie - [linii de comunicații terestre]".

Nu se știe câte ATACMS au fost livrate Ucrainei, dar acestea au înregistrat deja câteva succese.

Kievul a lansat unele dintre rachetele primite recent la 17 aprilie împotriva unui aerodrom rusesc din Dzhankoi, aflat în Crimeea ocupată, situat la aproximativ 165 de kilometri de linia frontului.

Patru lansatoare rusești S-400, trei stații radar, un post de comandă pentru misiuni de apărare aeriană și sistemul de supraveghere a spațiului aerian Fundament-M au fost distruse în atacul asupra Dzhankoi, potrivit serviciilor de informații militare ucrainene.

 

Departamentul de Stat al SUA confirmă că SUA a început să furnizeze în secret Ucrainei rachete ATACMS 

 

Statele Unite au început în această primăvară să furnizeze în secret Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS) la indicația președintelui Joe Biden, a confirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă din 24 aprilie.

Declarația a fost un răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la un raport al Reuters din 24 aprilie, potrivit căruia Washingtonul ar fi livrat în secret Kievului rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în ultimele săptămâni.

,,El (Biden) a ordonat în liniște echipei sale de securitate națională să trimită ATACMS Ucrainei pentru a fi folosite în interiorul teritoriului suveran ucrainean. (Rachetele) au început să fie livrate ca parte a pachetului de ajutor militar pe care l-am anunțat la 12 martie", a declarat Patel. Ucraina a primit rachetele în aprilie, potrivit oficialului american.

Washingtonul a anunțat un pachet de ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Kiev la 12 martie, în timp ce Congresul dezbătea acordarea de noi ajutoare Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel