Întrevedere cu talibanii. SUA vor cere din nou încetarea ofensivei și negocierea unui acord cu guvernul afgan

Tudor Curtifan / 10 aug 2021 / 08:13

Emisarul SUA pentru Afganistan se deplasează în Qatar pentru a le cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară şi să negocieze un acord politic, a anunţat luni Departamentul de Stat american, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Emisarul (Zalmay) Khalilzad va fi la Doha pentru a contribui la un răspuns internaţional comun la situaţia care se deteriorează rapid în Afganistan", a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat.

"El le va cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară şi să negocieze un acord politic, singura cale care duce la stabilitate şi dezvoltare în Afganistan", precizează textul citat.

"Intensificarea ofensivei militare a talibanilor, care provoacă victime civile de ambele părţi, şi presupuse încălcări ale drepturilor omului sunt foarte îngrijorătoare", subliniază comunicatul.

Retragerea forţelor internaţionale a fost decisă de fostul preşedinte american Donald Trump. Joe Biden a amânat termenul cu câteva luni, dar forţele americane şi străine vor părăsi total ţara până la sfârşitul lunii.

Talibanii, care avansează într-un rapid, controlează de acum cinci dintre cele nouă capitale de provincie din nordul Afganistanului, iar luptele sunt în curs de desfăşurare în celelalte patru.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy