Înarmarea Serbiei de către Rusia. Belgradul a primit toate sistemele Panţir-S1

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panţir-S1, ca parte a unui contract semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată cu succes, a anunțat Dmitri Șugayev, șeful Serviciului Federal de Cooperare Militară și Tehnică (FSMTS), într-un interviu pentru agenția de știri Interfax.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat, pe 24 octombrie 2019, că Rusia și Serbia au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panţîr-S1. Serbia a achiziționat șase sisteme de apărare împotriva rachetelor Panţîr-S1.

Șugayev a spus că sistemele au fost livrate Serbiei în luna februarie, iar acum partea rusă și-a îndeplinit pe deplin obligațiile contractuale. Cum probabil era de aşteptat, oficialul rus nu a putut să se abţină să nu facă acuzaţii, ţinând să puncteze ca ’’forte externe’’ au încercat fără succes să blocheze acest contract, punând presiune asupra Belgradului.

Comentariu Defense România: Dacă în cazul livrării sistemelor S-400 către Turcia, Moscova a prezentat foarte multe detalii – imagini şi materiale video, data cu exactitate, locul şi modul în care au fost livrate (pe cale aeriană cu avioane militare de transport)– în cazul Serbiei, nici Belgradul, nici Moscova nu au suflat o vorbă despre modul în care s-a făcut livrarea celor 6 sisteme de rachete antiaeriene Panţir-S1.

În ciuda interesului pe care îl manifestă pentru aderarea la Uniunea Europantă, Serbia, sub conducerea populistă a lui Vucic, şi-a consolidat relaţiile politice și militare cu Rusia.

Serbia s-a angajat să rămână neutral din punct de vedere militar, deci nu este interesată de o posibilă aderare la NATO, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014 şi petru sportul militar pe care îl acordă separatiştilor pro-ruşi din Donbas.

Înarmarea Serbiei de către Rusia nu este văzută cu ochi buni de către Statele Unite și NATO

Oficialii americani au vorbit în mod deschis despre impunerea de sancțiuni împotriva Serbiei în cazul în care Moscova vinde mai mult armament Belgradului, în special arme care ar putea pune în pericol securitatea statelor membre NATO, aflate în vecinătatea statului balcanic.

Citeşte şi: Serbia nu se poate înarma pe cât vrea Rusia. Belgradul nu are bani pentru sisteme de rachete ruseşti S-400

Serbia a crescut în fiecare an, din 2016, cheltuielile pentru bugetul apărării, iar anul trecut a cheltuit 906 milioane dolari, cu 28,7 la sută mai mult pentru apărare decât anul precedent, potrivit Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

În ultimii trei ani, armata sârbă a achiziționat din Rusia cinci elicoptere Mi-17V-5, patru elicoptere de atât Mi-35M și a primit șase avioane MiG-29. În plus, Serbia a primit anul trecut, dip partea Rusiei, 30 de vehicule blindate de luptă, precum și alte 30 de tancuri T-72.

În octombrie, Serbia a organizat exerciții militare aeriene comune cu Rusia, în cadrul cărora au fost desfășurate sistemele S-400 și Panţir-S1. A fost prima dată când un sistem S-400 și o baterie Pantsir-S au participat împreună la exerciții militare în afara teritoriului Rusiei, a declarat atunci Ministerul rus al Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel