Sisteme antiaeriene ruseşti Panţir-S1 pentru Serbia. O decizie ce atrage sancţiuni americane

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Serbia, care este interesat să aderare la Uniunea Europeană, a primit din Rusia două sisteme antiaeriene Panţir-S1, în ciuda posibilelor sancțiuni americane care ar putea fi impuse pentru achiziţia de tehnică militară rusă.

Într-o declaraţie făcută duminică pentru mai multe posturi de televiune locale, președintele sârb Aleksandar Vucic a precizat că sistemul de apărare aeriană Pantsir S1 a fost achiziționat după sugestiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Cumpărați Pantsir, s-au arătat a fi foarte eficiente în Siria”, a declarat Vucic, citand-ul pe Putin. Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a anunţat sâmbătă că sisteme de rachete de apărare aeriană Panţir-S1 au ajuns la aerodromul militar Batajnica, din apropierea Belgradului, în baza unui contract cu Rusia.

,,Serbia este astfel singura ţară din regiune care dispune de sisteme antiaeriene Panţir-S1, o armă defensivă, dar o armă care face Serbia mai puternică şi îi consolidează neutralitatea militară’’, a insistat preşedintele Aleksandar Vucic.

În ciuda interesului pe care îl manifestă pentru aderarea la Uniunea Europantă, Serbia, sub conducerea populistă a lui Vucic, şi-a consolidat relaţiile politice și militare cu Rusia.

Serbia s-a angajat să rămână neutral din punct de vedere militar, deci nu este interesată de o posibilă aderare la NATO, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014 şi petru sportul militar pe care îl acordă separatiştilor pro-ruşi din Donbas.

Înarmarea Serbiei de către Rusia nu este văzută cu ochi buni de către Occident. Oficialii americani au vorbit în mod deschis despre impunerea de sancțiuni împotriva Serbiei în cazul în care Moscova vinde mai mult armament Belgradului, în special arme care ar putea pune în pericol securitatea statelor membre NATO, aflate în vecinătatea statului balcanic, potrivit ABCNews.

Vucic a spus că speră că nu vor exista sancțiuni, deoarece a vorbit deschis despre achiziția sistemelor Pantsir. El a precizat că este de părere că impunerea de sancțiuni se referă la posibila achiziție a unor sisteme antiaeriene S-400 care au o rază de acţiune mult mai mare. Astfel, putem trage conculiza ca președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ignorat total mesajul transmis de trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer.

Amintim că, Matthew Palmer, a avertizat Serbia, la începutul lunii noiembrie, că achiziția de arme rusești „prezintă un risc" şi ca Washingtonul este dispus să impună sancţiuni Belgradului.

Palmer, care are responsabilitatea pentru Balcanii de Vest a declarat pentru Elsat: „Sperăm că partenerii noștri sârbi vor fi atenți și precauți cu privire la astfel de tranzacții." El a susținut că legăturile militare americane cu Serbia au fost mai importante decât relațiile ruso-sârbe. ,,Avem un parteneriat militar puternic cu Serbia, cred, de fapt, probabil cel mai bun partener militar al Serbiei este Statele Unite", a spus Palmer.

Livrarea către Serbia a două dintre cele șase sisteme de rachete achiziționate vine la doar câteva zile după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Belgradul, unde a declarat că cooperarea militară dintre cele două state a atins un nou nivel.

Serbia a crescut în fiecare an, din 2016, cheltuielile pentru bugetul apărării, iar anul trecut a cheltuit 906 milioane dolari, cu 28,7 la sută mai mult pentru apărare decât anul precedent, potrivit Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

În ultimii trei ani, armata sârbă a achiziționat din Rusia cinci elicoptere Mi-17V-5, patru elicoptere de atât Mi-35M și a primit șase avioane MiG-29. În plus, Serbia a primit anul trecut, dip partea Rusiei, 30 de vehicule blindate de luptă, precum și alte 30 de tancuri T-72.

În octombrie, Serbia a organizat exerciții militare aeriene comune cu Rusia, în cadrul cărora au fost desfășurate sistemele S-400 și Pantsir-S. A fost prima dată când un sistem S-400 și o baterie Pantsir-S au participat împreună la exerciții militare în afara teritoriului Rusiei, a declarat atunci Ministerul rus al Apărării.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel