În plin proces de retragere al NATO, talibanii au cucerit un district afgan, capturând muniție și echipamente ale Armatei afgane

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Talibanii au preluat controlul asupra unui district din provincia afgană Baghlan, situată în nordul ţării, transmite miercuri dpa, citând surse oficiale, potrivit Agerpres. Cucerirea districtului vine în contextul în care trupele aliate au început retragerea din Afganistan.

Districtul Burka a fost cucerit de talibani în cursul nopţii, după luptele purtate între insurgenţi şi forţele de securitate afgane, a declarat Bismillah Atash, membru în consiliul provinciei.

Zone vaste din district se aflau deja sub controlul talibanilor de câţiva ani, însă aceştia au cucerit acum centrul, a precizat Atash.

Între timp, un purtător de cuvânt al poliţiei, Jawid Basharat, a afirmat că forţele de securitate s-au retras 'tactic' din district, dar sunt în desfăşurare eforturi de recucerire a acestuia.

Talibanii au spus că, în urma cuceririi districtului, au capturat o mare cantitate de muniţii şi echipamente de la armata afgană.

Incidentul survine la o zi după ce insurgenţii au atacat o bază a armatei naţionale într-un alt district al aceleiaşi provincii, Baghlan-e Markazi, omorând cel puţin nouă soldaţi, conform unor oficiali.

Baghlan este de mulţi ani una din cele mai volatile provincii din nordul ţării, unde talibanii şi-au consolidat prezenţa în decursul anilor.

În ultimele zile, ei şi-au intensificat atacurile împotriva capitalelor provinciilor, centrelor districtuale şi bazelor militare în urma retragerii începute la 1 mai de forţele internaţionale din Afganistan. În acest interval, responsabili locali au raportat ciocniri intense între forţele afgane şi insurgenţi în capitalele provinciilor Helmand, Ghazni şi Zabul. 

 

Retragerea Alianței din Afganistan

 

Amintim că în acest weekend NATO şi SUA şi-au început oficial retragerea din Afganistan. 

SUA au încheiat în februarie 2020 un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai în schimbul unor garanţii de securitate şi a declanşării de negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

Donald Trump a respectat până la plecarea sa de la Casa Albă calendarul retragerii, astfel că în prezent nu se mai află decât 2.500 de soldaţi americani în Afganistan, unde Washingtonul şi-a început operaţiunea de lungă durată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Noua Administrație Biden a prelungit procesul de retragere până în data de 11 septembrie 2021. El deja a fost inițiat.

Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO "Resolute support". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel