În caz de război Israelul se așteaptă la o ploaie de rachete, dar va mobiliza o forță militară cum nu s-a mai văzut

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Israelului, sursă foto: Israel Defense Forces
Armata Israelului, sursă foto: Israel Defense Forces

Încă de la înființare, din 1948, Israelul se află sub permanenta amenințare a unor state arabe din regiune. Și, nu de puține ori tensiunile au escaladat în confruntări militare. 

În acest sens, Israelul fiind o țintă permanentă investește masiv în apărare și beneficiază de sprijinul SUA, un important aliat al statului Israel.

Iar una din principalele amenințări la adresa Israelului o reprezintă gruparea paramilitară Hezbollah, din Liban, finanțată masiv de către Iran.

La începutul săptămânii trecute, generalul israelian Uri Gordin, în cadrul Conferința B'Sheva care a avut loc la Ierusalim, a analizat un viitor conflict între Israel și Hezbollah în Liban. 

Generalul israelian a spus că într-un asemenea scenariu Israelul se așteaptă la o ploaie de rachete asupra teritoriului său. Gordin e de părere că aproximativ 2.000 de proiective ar fi lansate zilnic către zonele civile din Israel. 

 

Israelul e pregătit să activeze o forță militară cum nu s-a mai văzut până acum

 

Ei sunt conștienți că nu ne pot învinge într-o confruntare militară, astfel că încearcă să deschidă un alt doilea front care e reprezentat de casele și orașele Israelului”, a precizat generalul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), citat de Jerusalem Post.

Acesta a avertizat însă că răspunsul Israelului va fi necruțător. „Inamicii noștri de pe diferite fronturi trebuie să știe că, dacă este nevoie, Israelul va răspunde și va mobiliza o forță militară atât de puternică cum nu s-a mai văzut până acum”.

Israelul consideră că Hezbollah deține aproximativ 150.000 de rachete, dintre care unele au capacitatea să lovească oriunde în Israel.

Amintim că Israelul e o țintă frecventă a rachetelor inamice, lansate de Hezbollah din Liban sau Hamas din Gaza, și dispune de un vast și foarte performant sistem de apărare aeriană. Apărarea Israelului este formată din sistemele Arrow, David's Sling şi Iron Dome. 

Arrow-2 şi un sistem de generaţie mai nouă, Arrow-3, servesc ca vârf al unui scut israelian integrat, construit cu sprijinul Statelor Unite pentru a rezista la diverse potenţiale atacuri cu rachete. 

 

Războaiele Israelului

 

De la înființare, după războiul de independență arabo-israelian din 1948-1948, Israel a fost implicată în mai multe conflicte militare cu statele din regiune.

După mai multe serii de confruntări, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, Fâșia Gaza, Cisiordania, dar și Peninsula Sinai și Platoul Golan în urma Războiului de Șase Zile din 1967, când în decurs de doar șase zile forțele israeliene au spulberat alianța arabă formată din Egipt, Iordania și Siria. Motivul războiului a fost blocarea Strâmtorii Tiran de către Egipt, dar conflictul a fost precedat de tensiuni grave între Israel și coaliția arabă, tensiuni care nu au putut fi gestionate și din cauza unor erori diplomatice ale părților implicate.

Un alt moment important este Războiul de Iom Kipur, dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973.

Conflictul a început după un atac surpriză a Egiptului și Siriei, state care au trecut linia din Sinai și platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile. Dar în a doua săptămână de lupte, sirienii au fost scoși definitiv din zona platoului Golan, în timp ce la sud, în Sinai, Israelul a lovit în punctul de joncțiune a două două corpuri de armată egiptene, traversând canalul Suez și reușind astfel să încercuiască întreaga Armată egipteană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel