Gruparea navală iraniană s-a întors din Marea Baltică. Navele de luptă nu ar fi făcut nicio escală, nici măcar pentru nevoi tehnice

Cătălin Costea |
Data publicării:

Gruparea navală iraniană formată din cea mai mare navă militară a Iranului, Makran, și fregata Sahand s-a întors acasă săptămâna aceasta, după ce în luna mai a părăsit Orientul Mijlociu pentru efectuarea unei deplasări extrem de mediatizate până în Marea Baltică.

„Marina iraniană va continua să-și mențină„ prezența determinantă în oceane și își va consolida interacțiunile internaționale”, a declarat contraamiralul iranian Shahram Irani descriind Iranul ca fiind singura țară ce își asigură independent nevoile de securitate maritimă. “Flotila iraniană a finalizat misiunea fără a primi ajutor de la nicio altă țară. Nu a fost nevoie ca navele de luptă iraniene să facă nicio escală pentru a-și îndeplini misiunea, nici măcar pentru nevoile tehnice”, a precizat contraamiralul potrivit agenției iraniene Tasnim.

Makran este un petrolier transformat în navă militară auxiliară care asigură transportul de combustibil asigurând funcționarea flotilei fără escale în porturi și care, în viitor, poate permite desfășurarea mai multor operații militare, a declarat Behnam Ben Taleblu, expert militar pe domeniul Iranului din cadrul Fundației americane pentru apărarea democrației.

„Nu mai putem trata flota de petroliere a Iranului și navele sale militare convenționale ca fiind complet separate. După cum demonstrează Makran, navele civile pot deveni un multiplicator de forță pentru cele de luptă”, a declarat acesta.

 

SUA au crezut inițial că destinația era Venezuela

 

Oficialii americani au crezut că destinația inițială a misiunii cu cele două nave era Venezuela. După ce Makran a intrat în Atlantic, oficialii SUA au avertizat atât Cuba, cât și Venezuela să nu lase gruparea să facă escale în porturile lor.

“Vânzarea armelor iraniene ar fi un act provocator și o amenințare pentru partenerii noștri din această emisferă. Ca atare, ne-am rezerva dreptul de a lua măsurile adecvate - de comun acord cu partenerii noștri - pentru a descuraja livrarea sau tranzitul unor astfel de arme”, a declarat atunci Pentagonul.

Venezuela și Iranul sunt ambele sub sancțiuni americane și au cooperat în trecut. Venezuela are mult țiței, dar nu are capacitatea de rafinare pentru a-l transforma în combustibil.

Pe lângă vânzările de arme, a existat îngrijorarea că Makran ar putea livra combustibil rafinat regimului Maduro, folosindu-se de unele aspecte din dreptul internațional privind navele de luptă.

Nava iraniană are dreptul la imunitate suverană și nu este supusă jurisdicției niciunui alt stat, a declarat James Kraska, profesor de drept maritim internațional la Colegiul de Război Naval al SUA.

 

Gruparea navală s-a întors în Orient prin Mediterană și Canalul Suez

 

„Însă, deși este o navă de luptă, deoarece este una auxiliară, nu are dreptul la acțiuni beligerante în timpul conflictelor armate, ceea ce înseamnă că nu este posibil să efectueze în mod legal atacuri”, a spus el.

Dar navele iraniene s-au deplasat spre nord pe coasta Africii, prin Canalul Mânecii, în Marea Baltică și s-au îndreptat spre Rusia, reprezentând Iranul la paradă navală de la Sankt Petersburg desfășurată cu ocazia sărbătoririi a 325 de ani de la înființarea marinei ruse.

Gruparea s-a întors în Orientul Mijlociu pe alt traseu, prin Marea Mediterană și Canalul Suez.

„În timp ce această forță este încă departe de a putea concura cu alte puteri navale convenționale, Iranul încearcă să își extindă capacitățile forțelor sale navale prin călătorii pe distanțe lungi menite să schimbe impresia asupra marinei sale”, a declarat Taleblu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel