Generalul Mark Milley: Două decenii de lupte sângeroase în Afganistan şi doar un “minimum de succes”

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Statelor Unite, generalul Mark Milley, a făcut o declaraţie care va surprinde pe mulţi într-un mod mai puţin plăcut, şi anume că cele două decenii de lupte sângeroase purtate în Afganistan au adus pentru forțele militare americane doar un “minimum de succes”.

Publicaţia Business Insider a prezentat o scurtă declaraţie a generalului Mark Milley în care acesta precizează că forțele americane au obținut doar un “minimum de succes” după aproape două decenii de lupte brutale în Afganistan.

,,În acest moment, considerăm că, după 20 de ani, două decenii de eforturi însemnate, că am realizat un minimum de succes”, a susţinut generalul Mark Milley, în cadrul unei conferinţe organizate de centrul de reflecție Brookings Institution.

Publicaţia Business Insider precizează că din 2001, războiul din Afganistan a costat Statele Unite multe vieţi omeneşti. În cei aproape 20 de ani de război, peste 2.400 de militari americani şi-au pierdut viaţa, aproape 21.000 au fost răniți, iar în bani se estimează că acest conflict a costat Washingtonul aproape 1 trilion de dolari.

 

A meritat sau nu preţul? 

 

Generalul Milley a precizat, referindu-se la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, că Statele Unite s-au dus în Afganistan pentru a se asigura că acesta ţară nu va mai deveni niciodată un refugiu pentru ca terorişti si un loc de unde pot fi efectuate acte teroriste împotriva Statelor Unite”.

,,Într-o mare măsură, cel puțin până în prezent, am reușit să prevenim repetarea acestui lucru”, a argumentat generalul Mark Milley, precizând, totodată, că, în ultimii ani, situația din Afganistan a ajuns un “impas strategic”.

Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale SUA este de părere că ,,guvernul afgan nu avea cum să-i învingă vreodată din punct de vedere militar pe talibani, iar talibanii, atât timp cât noi (n.r. militarii americani) susțineam guvernul afgan, nu aveau de cum să învingă din punct de vedere militar regimul.”

Oficialul militar american a susţinut în cadrul conferinti că singura rezolvare reală de soluţionare a războiului din Afganistan este un acord de pace între cele două părți, între guvernul afgan şi talibani.



SUA au anunţat reducerea numărului lor de militari din Afganistan la 2.500


În timp ce negocierile de pace sunt în curs între cele două părţi, administraţia Trump a decis să păstreze doar 2.500 de soldaţi în Afganistan începând cu 15 ianuarie, faţă de aproximativ 13.000 în urmă cu un an. Acest contingent redus va permite SUA să păstreze două baze principale şi alte câteva secundare, a spus Mark Milley.

Donald Trump, care a promis că va pune capăt "războaielor nesfârşite" ale SUA, l-a demis la începutul lunii noiembrie pe ministrul apărării, Mark Esper, care şi-a manifestat reticenţa faţă de accelerarea retragerii americane din Afganistan. El a fost înlocuit la conducerea Pentagonului de Chris Miller, mai favorabil reducerii prezenţei trupelor SUA în Afganistan.

,,În prezent implementăm această decizie. Ce se va întâmpla în continuare va depinde de noua administraţie", a spus generalul Milley.

 

NATO va decide dacă rămâne în Afganistan în luna februarie

 

NATO va decide dacă îşi va continua misiunea de instruire în Afganistanul devastat de război la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării Alianţei nord-atlantice preconizată pentru luna februarie, a declarat, săptămâna trecută, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

,,Vom avea de făcut o alegere dificilă", a spus Jens Stoltenberg la un eveniment NATO.

,,Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua", a considerat Stoltenberg.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel