Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă

Darius Muresan |
Data publicării:
Dronă kamikaze Seaquest. Photo source: Naval Group
Dronă kamikaze Seaquest. Photo source: Naval Group

Francezii au creat o dronă maritimă kamikaze, care este un analog direct al dronei ucrainene Magura V5. În cadrul unui test realizat de Marina Franței, drona maritimă Seaquest S. a lovit cu succes o barjă.

E vorba de o nouă dronă maritimă kamikaze, ce a fost utilizată pentru a lovi o barja Chaland de Transport de Matériel (CTM) scoasă din uz, destinată transportului de echipamente.

Locul ce urma să fie lovit în cadrul acestui experiment a fost protejat cu anvelope auto și foi de metal sau alt material lamelar. Marina franceză a precizat că aceste măsuri au fost luate pentru a preveni scufundarea navei.

Acest experiment face parte din inițiativa POLARIS, care pregătește Marina Franței pentru acțiuni de luptă de înaltă intensitate, inițiativă care a început în 2021. Interesant este faptul că, recent, în cadrul aceleiași inițiative, francezii au mai efectuat un test, detonând o mină maritimă în apropierea unei fregate franceze.

 

Despre acest test au scris și experții ucraineni de la Defense Express. Aceștia spun că este evident că Marina Franței studiază activ experiența acumulată de Ucraina în acest domeniu și se pregătește pentru noile amenințări de pe câmpul de luptă al războiului modern, mai ales din cauza pericolului tot mai mare reprezentat de China și Rusia.

Între timp, dezvoltarea dronelor maritime nu stagnează: Ucraina creează noi modele la fiecare șase luni, iar acest fapt i-a inspirat pe francezi să-și lanseze propriul proiect, Seaquest S, mai arată sursa citată.

În ceea ce privește testarea dronei kamikaze maritime franceze Seaqest S, Comandamentul Marinei Franceze subliniază că unul dintre obiectivele ale Marinei este testarea noilor drone maritime kamikaze și acumularea de experiență în utilizarea acestor tipuri de sisteme.

Din păcate, momentan nu se cunosc detalii despre aceste drone, însă se poate menționa că, prin dimensiuni și concept, ele seamănă foarte mult cu Magura V5, produsă în Ucraina.

 

Ucraina a transformat nenumărate nave rusești în „submarine” uitate pe fundul Mării Negre

 

2. Fotografie... (operator-ucrainean-drona-magura_46730800.jpg)

Fotografie ilustrativă: Drona Magura V5 operat de un militar ucrainean cu indicativu "Thirteenth" /Sursa foto: Defense Intelligence of Ukraine.

Drona maritimă Magura V5 a fost creată în timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, Ucraina are o flotă de drone maritime.

Aceste drone sunt utilizate pentru a ataca navele Flotei ruse din Marea Neagră, dar şi alte elemente de infrastructură militară pe care Rusia le are în Peninsulă Crimeea.

Dronele navale ucrainene Magura V5 au provocat pagube de 500 de milioane de dolari Flotei ruse din Marea Neagră. Tehnicienii ucrainenii continuă să îmbunătățească dronele.

Interesant e că Ucraina a reușit să țină în șah puternica Flotă rusă a Mării Negre fără să dețină o Flotă navală de război. Astfel, fără nicio navă de suprafață sau submarin, ucrianenii au reușit să transforme nenumărate nave ruse în „submarine” uitate pe fundul Mării Negre, plus multe alte nave deteriorate. 

Lista navelor scufundate e lungă, inclusiv nave de desant.

De departe cea mai mare pierdere a fost în aprilie 2022 când Rusia a pierdut crucișătorul Moskva, chiar nava amiral a Flotei Mării Negre. Moskva a fost lovită de o rachetă antinavă Neptun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel