Emisarul SUA pentru Afganistan s-a întâlnit cu talibanii. SUA ar putea revizui acordul privind retragerea trupelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit cu reprezentanţii talibanilor în Qatar, au anunţat sâmbătă insurgenţii, eforturile de relansare a procesului de pace inter-afgan intensificându-se în contextul amplificării violenţelor şi al incertitudinilor din jurul retragerii trupelor străine, relatează Agerpres, care citează AFP.

Este prima vizită în Qatar a emisarului american după ce el a fost confirmat în funcţie la sfârşitul lui ianuarie de noul preşedinte al SUA, Joe Biden.

La începutul săptămânii, Zalmay Khalilzad s-a întâlnit la Kabul cu liderii afgani, printre care şi preşedintele Ashraf Ghani, dar şi Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, organism guvernamental care monitorizează procesul de pace în Qatar.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Mohammad Naeem, a scris pe Twitter că Zalmay Khalilzad s-a întâlnit vineri cu negociatorii talibani la Doha, printre care şi mollahul Abdul Ghani Baradar.

"Cele două părţi şi-au exprimat angajamentul faţă de acordul de la Doha şi au discutat despre punerea sa totală în aplicare. Situaţia actuală din Afganistan, precum şi rapiditatea şi eficacitatea negocierilor inter-afgane au fost de asemenea evocate", a scris purtătorul de cuvânt.

Viitorul SUA în Afganistan este incert, după ce Casa Albă şi-a anunţat intenţia de a revizui un acord de retragere negociat de Zalmay Khalilzad şi talibani anul trecut la Doha.

Conform acordului, Washingtonul ar urma să se retragă din Afganistan în mai, însă înmulţirea luptelor a declanşat temeri că o plecare rapidă a forţelor americane ar putea duce la un haos şi mai mare în contextul în care negocierile inter-afgane trenează.

În schimbul retragerii SUA, talibanii au fost nevoiţi să ofere garanţii de securitate şi să se angajeze să rupă orice legătură cu organizaţiile teroriste, cum ar fi Al-Qaeda.

Însă, pe teren, în Afganistan au loc aproape zilnic atacuri împotriva forţelor guvernamentale sau tentative de asasinat ţintite împotriva unor personalităţi ale societăţii civile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel