După declarațiile lui Biden, talibanii amenință că vor fi „obligați să continue Jihadul” dacă NATO nu se retrage

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Talibanii au ameninţat cu reluarea ostilităţilor împotriva forţelor străine din Afganistan, dacă acestea nu respectă termenul de 1 mai stabilit pentru retragere, relatează Agerpres, citând Reuters. Amenințările talibanilor vin în contextul în care Joe Biden a afirmat că nu dorește ca SUA să rămână „mult timp” în Afganistan, dar a reiterat faptul că va fi foarte greu de respectat calendarul retragerii.

Astfel, preşedintele SUA Joe Biden a afirmat că va fi "greu" ca toţi soldaţii americani să fie retraşi până la acest termen, de 1 mai 2020, terneb care a fost convenit anul trecut cu Washingtonul.

Talibanii subliniază într-un comunicat că vor fi "obligaţi să continue Jihadul şi lupta armată împotriva forţelor străine pentru a elibera ţara", în cazul în care termenul nu va fi respectat.

Joi, în cadrul primei conferinţe de presă din mandatul său, Joe Biden a declarat că Statele Unite nu intenţionează să rămână ''mult timp'' în Afganistan, dar că ar fi dificil să respecte termenul de retragere a trupelor americane la 1 mai.

"Nu am intenţia să rămânem acolo mult timp", a dat asigurări Joe Biden, insistând în acelaşi timp că "ar fi greu să se respecte termenul limită de 1 mai, din motive strategice". ''Dacă plecăm, o vom face într-un mod securizat şi ordonat. Suntem în discuţii cu aliaţii şi partenerii noştri despre cum să procedăm'', a adăugat preşedintele democrat.

Statele Unite au încheiat în februarie 2020, sub administraţia lui Donald Trump, un acord istoric cu talibanii. Acesta prevede retragerea tuturor soldaţilor americani până la 1 mai, în schimbul unor garanţii de securitate şi a deschiderii unor negocieri directe fără precedent între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

 

După două decenii, Afganistan e un război fără rezultat 

 

Opinia autorului: În prezent NATO se află în fața unei decizii foarte dificile, după două decenii de război în Afganistan.

O primă opțiune a Alianței este să respecte calendarul și să se retragă pe 1 mai, deși guvernul afgan e departe de a fi consolidat existând îngrijorări serioase că talibanii vor relua luptele și vor prelua controlul, fapt ce ar spulbera fragilul câștig pe care NATO l-a realizat în două decenii extrem de costisitoare de război - atât din punct de vedere al vieților pierdute, cât și din punct de vedere financiar -.

O a doua opțiune este ca Alianța să nu se retragă din Afganistan iar astfel riscă să genereze din nou confruntări deosebit de violente cu talibanii care oricum nu respectă în totalitate nici acum acordul încheiat, existând atacuri sistematice în această țară sfâșiată de război.

Decizia va fi luată de toate statele NATO. Indiferent de alegere, perspectivele asupra Afganistanului rămân sumbre, la două decenii de la izbucnirea războiului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel