Donald Trump ar vrea mutarea producției avioanelor F-35 în Statele Unite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele SUA, Donald Trump, a precizat săptămâna trecută, în timpul unei interviu acordat FoxNews, că personal ar dori ca întreg procesul de producție care stă la baza programului avionului F-35 Joint Strike Fighter (JSF) să fie mutat în Statele Unite.

Acest subiect a venit în contextul în care Fox News dezbătea problema ca SUA este însă dependentă de unele lanțuri de aprovizionare din China, iar la Washington administraţia Trump discuta impunerea unor noi tarife împotriva Beijingului, pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus.

Donald Trump şi-a motiva dorinţa de a muta întreaga producţie de componente pentru avioanele F-35 Joint Strike Fighter, deoarece la un moment dat ar putea exista o criză sau unele disensiuni cu una dintre ţările participante la acest program, iar Statele Unite s-ar putea afla în incapacitatea de a putea produce acest avion.

„Aș putea să vă spun sute de povești despre prostia pe care am văzut-o. Ca exemplu, că facem un avion de luptă. Este un anumit avion de luptă...se întâmplă să fie F-35", a precizat Donald Trump pentru FoxNews, potrivit Defense News.

„Este un avion minunat și facem piese pentru el în toată lumea. Le facem în Turcia, le facem aici, le vom face acolo.Totul pentru că președintele Barack Obama și alții – nu doar îl învinovățesc – au crezut că a fost un lucru bun", a precizat acesta. „Obținem piese de peste tot. Ar trebui să facem totul în Statele Unite", a declarat Trump.

,,Problema este că, dacă avem o problemă cu o anumită țară, nu poți realiza avionul. Luăm piese de peste tot. Este atât de nebunesc. Ar trebui să facem totul în Statele Unite", a mai spus președintele SUA.

Separarea acestor lanțuri de aprovizionare ar fi foarte de dificilă

Vorbind pentru ABC, Brendan Thomas-Noone, cercetător în cadrul Programului de politică externă și de apărare al Centrului de Studii din Statele Unite, a declarat că programul „Strike Fighter" a fost conceput să aducă cât mai multe țări partenere și separarea acestor lanțuri de aprovizionare ar fi „incredibil de dificilă ".

„Programul a fost conceput astfel dintr-un motiv. Acesta a stimulat aliații cu acest program, crescând numărul de avioane dar scăzând prețul", a precizat Thomas-Noone.

„Nu cred că se poate juca cu toate angajamentele contractuale din programul de cooperare", a mai declarat o sursa pentru ABC.

Ţările partenere ale proiectului F-35, adică statele care se angajează să producă si să cumpere astfel de aparate de la Lockheed Martin, sunt obligate să acopere o parte din costurile de dezvoltare ale avionului de vânătoare american, de generaţia a V-a, pentru a putea rămâne parte a acestui grup select.

Ţările partenere ale proiectului F-35 sunt, în ordine alfabetică: Australia, Canada, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia (suspendată anul trecut pentru achiziţia de sisteme S-400), Marea Britanie, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Ţările partenere în cadrul programului F-35 beneficiază de avantajul de a obține o reducere la achiziționarea avioanelor, dar şi sume de bani obţinute în urma contractelor încheiate pentru mentenanţa acestor aeronave.

Excluderea Turciei din programul F-35

Directorul industriei apărării din Turcia, Ismail Demir, a declarat săptămâna trecută că ţara sa încă mai produce şi livrează componente pentru avioanele de luptă americane F-35, în pofida faptului că a fost suspendată din acest program în urmă cu aproape un an din cauză că a importat din Rusia sisteme de apărare antirachetă.

Washingtonul a anunţat în iulie anul trecut, când primele sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400 au ajuns în Turcia, că suspendă Ankara din programul F-35 şi va pune punct implicării Turciei până în martie 2020.

SUA au mai anunţat atunci că această achiziţie presupune că Turcia ar putea fi obiectul unor sancţiuni, în conformitate cu legislaţia SUA menită să descurajeze importurile în domeniul apărării din Rusia.

Decizia de a exclude Turcia din programul F-35 îngreunează deja procesul de producţie

Oficiul pentru Responsabilitatea Guvernului SUA (GAO) a avertizat într-un raport, publicat pa 12 mai, că decizia Statelor Unite ale Americii de a exclude Turcia din programul F-35 va îngreuna procesul de producţie al aeronavelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel