Disputa privind gazele naturale din Marea Egee. Grecia şi Turcia reiau discuţiile

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Grecia şi Turcia urmează să reia, luni, discuţiile exploratorii pentru rezolvarea disputei asupra gazului natural în estul Mării Egee după o pauză de cinci ani, informează DPA. Cea de-a 61-a rundă de consultări este programată să aibă loc în metropola turcă Istanbul.

Potrivit mass-media, delegaţia turcă va fi condusă de viceministrul de externe Sedat Onal, cea greacă de către diplomatul Pavlos Apostolidis.

Conflictul asupra gazelor naturale mocneşte între cele două ţări vecine - ambele aliaţi ai NATO - de luni de zile. Anul trecut aproape a escaladat militar.

Grecia, stat membru al UE, acuză Turcia că explorează gaze naturale în zone din mare unde, în conformitate cu dreptul maritim internaţional, pot fi exploatate numai de Grecia, potrivit Agerpres.



Potrivit Ankarei, aceste zone aparţin platoului continental turc



Discuţiile exploratorii între Ankara şi Atena au avut loc pentru prima dată în februarie 2002. În mod tradiţional, ambele părţi nu dezvăluie oficial statutul şi evoluţia discuţiilor şi rămâne de văzut cât de rodnice sunt.

Până în prezent, părţile în conflict nici măcar nu au fost de acord cu privire la ceea ce vor să discute. Ankara consideră că toate problemele controversate trebuie puse pe masă, inclusiv teritoriile respective şi Zonele Economice Exclusive (ZEE) din Marea Egee, precum şi demilitarizarea insulelor greceşti din largul coastei Turciei şi diferenţele în ceea ce priveşte expansiunea respectivă a spaţiului aerian.

Atena, pe de altă parte, vrea să discute doar despre disputa pe tema gazelor legată de întinderea platourilor continentale ale ambelor ţări în Marea Egee şi zonele economice aferente.

 

Turcia vrea să schimbe Tratatul de la Lausanne în partea privind granițele maritime cu Grecia

 

Pe 28 decembrie, cotidianul grec Kathimerini a informat că Turcia vrea să schimbe Tratatul de la Lausanne, din 1923, cel puțin în partea în care se face referire la granițele maritime dintre Turcia și Grecia.

Presa greacă a relatat, la momentul respectiv, că ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a ridicat problema revizuirii prevederilor Tratatului de la Lausanne, încheiat în 1923 între Turcia pe de o parte și Marea Britanie, Franța, Grecia, România, Italia, Japonia și Iugoslavia pe de altă parte. Ulterior acordului de la Lausanne, Imperiul Otoman a încetat să mai existe și s-a format Republica Turcă, granițele moderne ale acestui stat, inclusiv granița maritimă cu Grecia, rămânând neschimbate până în prezent.

Prevederea din Tratat în baza căreia insulele și stâncile din Marea Egee, situate în largul coastei Anatoliei, au fost transferate Greciei a generat multiple controverse și este constant criticată de către Turcia. Fostul premier Ahmet Davutoglu a scris într-una din cărțile sale că aceste insule “sunt o continuare naturală a configurației terestre turcești, prin urmare, ar trebui să aparțină Ankarei. Fără ele, Turcia este blocată în țărmurile sale.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel