Turcia vrea să schimbe Tratatul de la Lausanne în partea privind granițele maritime cu Grecia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 28 decembrie, cotidianul grec Kathimerini a informat că Turcia vrea să schimbe Tratatul de la Lausanne, din 1923, cel puțin în partea în care se face referire la granițele maritime dintre Turcia și Grecia.

Presa greacă relatează că luni ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a ridicat problema revizuirii prevederilor Tratatului de la Lausanne, încheiat în 1923 între Turcia pe de o parte și Marea Britanie, Franța, Grecia, România, Italia, Japonia și Iugoslavia pe de altă parte. Ulterior acordului de la Lausanne, Imperiul Otoman a încetat să mai existe și s-a format Republica Turcă, granițele moderne ale acestui stat, inclusiv granița maritimă cu Grecia, rămânând neschimbate până în prezent.

Donmez consideră că tratatul, care a reflectat rezultatele primului război mondial, necesită discuții și revizuiri după o sută de ani de la semnare. De asemenea, într-un interviu acordat canalului TV turc Kanal 7, acesta a acuzat Grecia de escaladarea tensiunilor în estul Mediteranei: “Dacă vedeți ce susține Grecia, este ca și cum ne-au ține prinși pe țărmurile noastre”, a declarat ministrul turc.

Prevederea din Tratat în baza căreia insulele și stâncile din Marea Egee, situate în largul coastei Anatoliei, au fost transferate Greciei a generat multiple controverse și este constant criticată de către Turcia. Fostul premier Ahmet Davutoglu a scris într-una din cărțile sale că aceste insule “sunt o continuare naturală a configurației terestre turcești, prin urmare, ar trebui să aparțină Ankarei. Fără ele, Turcia este blocată în țărmurile sale.”

Recent, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va apăra drepturile suverane ale țării sale “de la spațiul cibernetic și spațiul cosmic până la Patria Albastră”, așa cum numesc turcii zona apelor maritime în care statul își exercită autoritatea.

Comentariul autorului: Reactivarea de către Turcia a acestei probleme, vechi de o sută de ani, trebuie privită în contextul în care recent guvernul prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat intenția de a dubla suprafața pe care Grecia o pretinde asupra mării teritoriale în Marea Ionică.

Dacă Mitsotakis obține votul parlamentar, Grecia își va extinde autoritatea asupra apelor de la țărmurile sale “occidentale” până la 12 mile marine, de la șase mile marine cât a acceptat până în prezent să pretindă. Limita de 12 mile marine este standardul UNCLOS (Convenția ONU privind apele teritoriale), însă, pentru a permite accesul liber printre multitudinea de insule din Egee, Grecia a acceptat (până în prezent) să își exercite drepturile doar până la jumătatea distanței legale.

„Grecia este în creștere”, a declarat Mitsotakis. "Ne exercităm dreptul incontestabil, un drept pe care țara noastră și-l rezervă să-l exercite în viitor în alte zone maritime".

Cum era de așteptat, Turcia a reacționat imediat. O extindere similară a pretențiilor Greciei în Marea Egee ar echivala cu un control aproape exclusiv al traficului naval și al resurselor energetice și piscicole în această mare, lucru de neconceput pentru actuala conducere turcă.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel