Spre exemplu pe data de 28 martie Ucraina a anunțat că forțele sale armate au reușit să doboare un Su-35 Flanker-E pe data de 24 martie.
La vremea respectivă pe rețelele de socializare a apărut un videoclip cu un avion rusesc, prezentat ca, Su-35 doborât în regiunea Harkov. Înregistrările video arată epava unei aeronave în flăcări și un pilot rus capturat.
Mai mult, în februarie, în primele zile de invazie Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a anunțat că un MiG-29 a doborât un Su-35.
Până în prezent nu au existat imagini care să confirme cu exactiate că un Su-35 Flanker-E a fost doborât.
De partea cealaltă propaganda rusă a prezentat mai multe imagini video cu misiuni în care Su-35 erau văzute decolând în timpul a ceea ce Moscova numește „operaținea militară specială” din Ucraina, adică invadarea barbară, brutală și neprovocată a statului vecin.
Imagini spectaculoase cu un Su-35 rusesc Flanker-E doborât de ucraineni
De ieri există certitudinea că Federația Rusă a pierdut cel puțin un Su-35 Flanker-E de generația 4 ++ în Ucraina.
Ministerul Apărării de la Kiev a dat imagini de la sol cu epava aeronavei. Pe imagini e cât se poate de clar că discutăm despre un Su-35. Sunt primele în care epava de la sol a aeronavei ne confirmă cu certitudine doborârea unui Su-35.
Pilotul s-a catapultat și a fost capturat de ucraineni
Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina:
Imaginile cu aeronava Su-35 doborâtă reprezintă o lovitură de imagine de proporții pentru aviația militară rusă
Su-35 e probabil cel mai promovat produs al aviației militare ruse iar imaginile prezentate de ucraineni vor avea cu siguranță un impact major.
Amintim că prima țară străină care a cumpărat Su-35 e China, când a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru 24 de avioane, aflate acum în serviciul Forţelor Aeriene Chineze.
Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, (neconfirmat până în mai 2020), care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde de dolari. Din acest pachet 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare.
Doar că tranzacția a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, dacă va merge înainte cu avioanele Su-35, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene, potrivit site-ului Aviacionline.
Deoarece aeronavele Su-35 au fost achitate, Egiptul a dat acordul companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC) să revândă avioanele în numele său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News