Corvetele României, din 2019 dintr-un termen limită în altul. Între timp Rusia a declanșat și intensificat războiul în Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Saga construcției celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, program care include și modernizarea bătrânelor fregate Regele Ferdinand și Regina Maria, pare departe de final. Asta deși nu de puține ori a existat senzația că mult așteptatul acord va fi într-un final parafat iar construcția va începe. Între timp situația din Marea Neagră se degradează de la o zi la alta pe măsură ce Federația Rusă a atacat Ucraina.

Context: Corvetele României, since 2019

 

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

În România ar fi trebuit să fie construite patru corvete de tip Gowind 2500.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

 

Semnarea acordului pentru cele patru corvete Gowind 2500, dintr-un termen în altul

 

Însă din 2019 până în prezent pasul e bătut pe loc. Azi e secretul lui Polichinelle că există neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, dar MApN nu face nicio concesie și respectă întocmai prevederile actului inițial.

Și iată-ne în fața unui blocaj care are loc de ani.

Au existat diferite termene de-a lungul timpului cu privire la acest contract.

La finalul anului trecut MApN a decis deblocarea situației. Indiferent ce înseamnă acest lucru, inclusiv ruperea acordului și acordarea contractului prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

MApN oferise termen Asocierii declarate câștigătoare până pe 31 ianuarie pentru semnarea acordului. Acest lucru nu s-a întâmplat iar ministrul Vasile Dîncu anunțase că a prelungit termenul până pe 28 februarie, pentru ca cele două companii să pună la punct ultimele detalii.

Pe 25 februarie 2022, la o zi după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu precizat că MApN a păsuit cu încă două săptămâni consorțiul iar semnarea acordului e o chestiune de timp. Sigur, legal nu există un termen limită, însă situația de la Marea Neagră a făcut ca toate privirile să se îndrepte pe acest contract.

 

Probleme în Asociere?

 

2. Corveta Go... (corveta_gowind_93005300.jpg)

Corveta Gowind - Naval Group

 

Publicația noastră a mai scris de-a lungul timpului că există neînțelegeri în Asociere și numeroase semne de întrebare cu privire la capacitatea Șantierului Naval Constanța de a finaliza o asemenea construcție.

Indirect, informațiile publicate de DefenseRomania de-a lungul timpului cu privire la acest contract au fost confirmate chiar de șeful diplomației franceze.

Pe data de 3 februarie, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială în România, îndemna cele două companii la „eforturi” pentru a ajunge la un consens.

„Sper ca toate aceste discuții să reușească cât mai rapid iar cele două întreprinderi implicate să facă eforturile necesare pentru a putea încheia cât mai rapid acest acord”, preciza la vremea respectivă Jean-Yves Le Drian.

Nici prezența ministrului francez al Apărării, Florence Parly, care a vizitat împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, nu a adus semnarea acordului de către Asociere. Prezența înaltului oficial francez în țara noastră a avut loc în contextul salutabil al aliatului nostru francez de a trimite trupe în România din cadrul Forței de Răspuns a NATO.

În tot acest timp situația de la Marea Neagră se degradează pe zi ce trece. Federația Rusă a blocat Marea Neagră și își continuă ofensiva împotriva Ucrainei, după ce în urmă cu două săptămâni a declanșat o criză fără precedent: Primul asalt militar convențional în Europa al unui stat împotriva altui stat de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Forțele Federației Ruse au reușit să preia inclusiv controlul Insulei Șerpilor, teritoriu aflat la doar aproximativ 40 de kilometri de România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel