Semnarea contractului corvetelor pentru România, în linie dreaptă. Vasile Dîncu oferă noi informații privind acordul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
EXCLUSIV
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a precizat că s-a prelungit cu câteva săptămâni perioada pentru luarea deciziei privind semnarea contractului pentru construcția celor patru corvete destinate înzestrării Forţelor Navale Române.

În cadrul interviului acordat DefenseRomania, pe lângă actuala problemă de securitate din regiunea, generată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit şi despre cel mai important program militar de înzestrare – corveta multifuncţională – mult aşteptat de Forţele Navale Române.

Semnarea acestui contract este acum cu atât mai importantă, deoarece Forţele Armate Ruse au cucerit ieri Insula Șerpilor, iar România ar trebui să aibă o prezenţă navală mult mai robustă la Marea Neagră.

Întrebat despre perioada de tip suplimentară acordată asocierii dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval – 28 februarie - pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul pentru construcția a patru corvete, Vasile Dîncu a declarat următoarele:

,,Conform definiţiei legale a acestei achiziţii, mai avem timp. Am dat termen pentru 28 februarie pentru a veni la discuţia finală, deoarece am avut mai multe discuţii cu asocierea dintre francezi şi români (n.r. constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval), am zis că din perspectiva asta mai avem câteva săptămâni pentru a mai negocia ultimele clauze.''

''Suntem pe finalul acestei achiziţii. Din păcate, cu tergiversările legate de contestaţia care a fost, am pierdut un an şi ceva în ceea ce priveşte înzestrarea. Aceasta este o achiziţie esenţială şi cred că o vom face repede'', a spus ministrul Apărării Naționale.

Acesta precizare vine în contextul în care, la începutul acestei luni, într-un interviu acordat pentru postul de radio Europa FM, Vasile Dîncu a precizat că asocierea dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval a primit încă o lună termen de gândire pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul pentru construcția celor patru corvete.

 

Programul „Corveta multifuncțională”

 

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Dacă lucrurile păreau că vor decurge conform calendarului, programul s-a transformat într-o adevărată sagă. Contractul nu a fost încă semnat, iar situația de la Marea Neagră, unde România e un actor esențial, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Francezii de la Naval Group au fost desemnați în 2019 câștigătorii programului „Corveta multifuncțională” și ar trebui să construiască patru corvete de tip Gowind 2500 pentru România. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel