Biden: „Am oferit arme afganilor. Dar nu le putem oferi voința de a lupta”. SUA amenință cu un răspuns în forță dacă nu pot evacua cetățenii

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: United States Air Force
Sursă foto: United States Air Force

Președintele Joe Biden a vorbit despre situația haotică din Afganistan, după ce Kabulul a căzut în mâinile talibanilor. El a precizat că Armata afgană nu a avut dorința de a lupta, deși a primit asigurări din partea președintelui afgan Ashraf Ghani că acest lucru nu se va întâmpla.

Biden a amintit că SUA au oferit tehnică militară modernă Armatei afgane, au dezvoltat o Forță Aeriană a acestei țări, ceea ce talibanilor le lipsește, dar cu toate acestea talibanii au cucerit într-un mod înfiorător de rapid Afganistanului.

„Nu le-am putut oferi și voința de a lupta”, a completat președintele american.

Joe Biden a acuzat corupția din Afganistan pentru situația actuală și a acuzat guvernul și președinția afgană care nu și-au îndeplinit misiunea de a eradica corupția.

„Concurenții noștri strategici China și Rusia și-ar dori ca SUA să rămână și să cheltuie milioane de dolari pentru a asigura stabilitatea în Afganistan. Când l-am primit pe președintele Ghani la Casa Albă am discutat că Afganistanul trebuie să se pregătească să lupte după plecarea trupelor noastre”, a precizat Biden, vorbind despre responsabilitatea guvernului afgan și a Armatei pentru această situație.

Celor care au criticat plecarea SUA, Biden le-a transmis că nu regretă decizia, nu vrea să lase „moștenire” acest război unui al cincilea președinte și nici alte generații de tineri americani să fie sacrificate și să „lupte în războiul civil de acolo”.

 

6.000 de soldați americani se vor deplasa în Afganistan pentru a ajuta la evacuare. SUA amenință cu un răspuns violent dacă talibanii atacă în aceste zile

 

„Nu vom repeta greșelile din trecut”, a precizat Biden, care a subliniat că imaginile din timpul evacuării și căderii Kabulului sunt dureroase.

Președintele american a mai subliniat că a autorizat 6.000 de militari să se deplaseze în Afganistan pentru a sprijini evacuarea cetățenilor americani și ai aliaților.

El a amenințat cu un răspuns militar în forță în cazul în care talibanii atacă personalul diplomatic sau operațiunea de evacuare. A dat asigurări că această misiune militară va fi scurtă.

În ceea ce îi privește pe cetățenii afgani care au rămas în țară și care au colaborat de-a lungul celor două decenii de război cu guvernul de la Kabul și cu SUA, Biden a amintit de un program de vize pentru aceștia, dar a spus că mulți nu au putut să părăsească la timp țara deoarece nu au dorit. Din nou, președintele american precizează că o parte din responsabilitate o poartă și guvernul afgan au descurajat aceste operațiuni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel