Azerbaidjanul acuză un general armean de genocid și îl plasează pe lista celor urmăriți internațional

Tudor Curtifan / 24 noi 2020 / 15:47
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Generalul Seyran Ohanyan, fost ministru al Apării în Armenia, acuzat de genocid, a fost plasat de Azerbaridjan pe lista celor urmăriți internațional.

Autoritățile azere l-au plasat pe lista celor urmăriți internațional pe generalul armen Ohanyan, acesta fiind acuzat, potrivit Public Radio of Erevan, care citează presa azeră, de genocid.

Pe numele fostului ministru al apărării a fost emis un dosar penal în baza articolului 103 din Codul penal al Azerbaidjanului. Acesta este acuzat de genocid. Nu se precizează mai detaliat acuzele care i se aduc generalului armean în vârstă de 58 de ani.

Cert este că Ohanyan a fost cel care a gestionat criza din Nagorno-Karbah din aprilie 2016. Atunci luptele au fost reluate fiind cel mai grav incident de la armistițiu din 1994 și până la ceea ce s-a întâmplat în septembrie 2020.

Totodată, pe data de 11 noiembrie Tribunalul Militar din Baku a decis arestarea în lipsă a lui Seyran Ohanyan.

Generalul Seyran Ohanyan a condus Ministerul Apărării de la Erevan în perioada aprilie 2008 - octombrie 2016.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Apărării din Armenia, înlocuit după înfrângerea militară în Nagorno-Karabah

Pe data de 10 noiembrie 2020 s-a semnat un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan sub egida Rusiei. Acordul a încheiat aproape şapte săptămâni de lupte intense în Nagorno Karabakh, o enclavă muntoasă disputată de zeci de ani între aceste două ţări caucaziene. Azerbaidjanul a recucerit mari teritorii care se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990. 

 

Conflictul din Nagorno-Karabah

 

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Reluarea conflictului anul acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy