Cine se scuză, se acuză: Companiile franceze din domeniul aviației reacționează diferit la acuzațiile privind legăturile cu antreprenorii din Kazahstan care ajută Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
O anchetă a comunității internaționale de analisti OSINT InformNapalm a scos la iveală modul în care o societate kazahă, Analyst Research Consulting Group (ARC Group), ajută Rusia să-și repare avioanele militare Su-30SM. Sursa foto: United24media/Getty Im
O anchetă a comunității internaționale de analisti OSINT InformNapalm a scos la iveală modul în care o societate kazahă, Analyst Research Consulting Group (ARC Group), ajută Rusia să-și repare avioanele militare Su-30SM. Sursa foto: United24media/Getty Images.

La jumătatea lunii septembrie, mai multe publicaţii ucrainene, printre care şi Kyiv Post, au relatat despre ancheta desfășurată de site-ul de informații din surse deschise (OSINT) InformNapalm cu privire la modul în care antreprenorii din domeniul apărării din Kazahstan foloseau două companii franceze producătoare de componente aeronautice pentru a ajuta Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident.

Ancheta InformNapalm a constatat că Analyst Research Consulting (ARC) Group și Aviaremont Plant No. 405, cu sediul în Kazahstan, lucrau cu contractorii ruși din domeniul apărării pentru a întreține echipamente de aviație, provenite din Franța prin intermediul companiilor Thales și Safran, pentru a menține funcţionale avioanele de luptă rusești Su-30SM.

 

Cele două companii franceze au răspuns la acuzații în moduri complet diferite

 

Thales a emis un comunicat prin care confirmă că ia măsuri pentru a asigura respectarea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. Aceasta a declarat: „Niciun echipament [Thales] nu a fost furnizat uzinei Aviaremont nr. 405 din Kazahstan”, adăugând că firma a organizat cursuri de formare pentru personalul tehnic kazah, negând în același timp furnizarea de piese de schimb sau servicii de reparații.

Comunicatul a precizat că Thales este în curs de suspendare a contractelor cu entități din Kazahstan și analizează modalitățile de reziliere legală a acordurilor sale cu uzina Aviaremont nr. 405.

Site-ul web dedicat subiectelor militare Defence Blog a citat analiști care au afirmat că Thales a avut un istoric bun în ceea ce privește respectarea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și au afirmat că răspunsul său rapid la dovezile InformNapalm a demonstrat „un nivel ridicat de responsabilitate”.

 

Cu toate acestea, în cazul companiei Safran, lucrurile sunt mai puțin încurajatoare

 

Atunci când a fost întrebată cu privire la informațiile furnizate de InformNapalm, compania Safran a susținut că a respectat toate cerințele sancțiunilor occidentale și a instituit proceduri de control asupra exporturilor conform obligațiilor sale internaționale. Întrebat ce măsuri a luat pentru a preveni revânzarea echipamentelor sale către Rusia prin intermediari din Kazahstan, răspunsurile sale au fost vagi.

Un purtător de cuvânt al Safran a refuzat să discute despre afacerile companiei în Kazahstan. Când a fost întrebat despre legăturile companiei cu ARC Group, care pretindea că este distribuitorul exclusiv al Safran în Kazahstan și Kârgâzstan, purtătorul de cuvânt a spus: „Nu dorim să oferim detalii cu privire la relațiile noastre cu anumite țări sau companii”.

Este interesant de remarcat faptul că, la o săptămână de la publicarea acuzațiilor din septembrie, site-ul ARC Group a fost scos de pe internet, împreună cu listele privind parteneriatul său cu Safran.

Site-ul World Military News a discutat, de asemenea, despre răspunsurile contradictorii ale celor două companii franceze producătoare de avionică. Acesta a demonstrat că, în timp ce Thales a luat măsuri imediate, eșecul Safran de a da un răspuns clar sau de a răspunde la întrebări cu privire la implicarea sa în Kazahstan a ridicat semne de întrebare cu privire la atitudinea sa față de sancțiunile impuse Rusiei.

În timp ce Rusia își continuă războiul în Ucraina, flota sa de aproximativ 130 de avioane de luptă Su-30SM reprezintă o componentă esențială a forțelor aeriene ruse. Dacă nu este în măsură să își întrețină sistemele, aceste aeronave ar deveni rapid neoperaționale sau, după cum se menționează în raportul InformNapalm: „Fără aceste echipamente, piloții ruși ar zbura orbește”.

Situația referitoare la avionică și la alte tipuri de asistență tehnică obținute de Rusia prin intermediul terților reprezintă o provocare continuă. Aceasta evidențiază necesitatea monitorizării constante a aplicării sancțiunilor, care sunt esențiale pentru tăierea sprijinului militar de care Rusia încă se bucură

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel