Antony Blinken: Este complet greșit să spunem că armata SUA ar fi putut păstra neschimbată situația din Afganistan

S.I. Catalin / 16 aug 2021 / 12:26

Secretarul de stat al Administrației Biden, Antony Blinken, a recunoscut într-un interviu acordat CNN că talibanii au avansat și au ocupat mare parte din Afganistan mult mai rapid decât se așteptau specialiștii americani.

''Trupele noastre au fost în Afganistan pentru un motiv primordial: să ne ocupăm cu aceia care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001. În acești 20 de ani, l-am deferit justiției pe Osama bin Laden. Am redus amenințarea al Qaeda până în punctul în care nu ar mai putea produce un astfel de atac, din Afganistan'', a precizat Antony Blinken pentru CNN, potrivit Biziday.ro.

Blinken a mai precizat că obiectivul actual este ”evacuarea tuturor americanilor în siguranță. Nu le-am cerut nimic talibanilor, le-am spus doar că dacă intervin în procesul nostru de retragere, vom da un răspuns rapid și decisiv”.

”Vom putea lucra mai departe cu un guvern afgan care protejează drepturile omului și nu adăpostește teroriștii”, a încheiat secretarul de stat.

Ambasada americană, cea britanică și cea franceză au relocat personalul neevacuat în incinta Aeroportului Internațional din Kabul. 

Totodată, secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins ideea comparării evacuării din Kabul cu cea a Saigonului, de la finalul războiului din Vietnam, din 1975.

Blinken a insistat să precizeze că, în cazul Afganistanului, SUA „și-a îndeplinit misiunea” prin lichidarea ori aducerea în fața justiției a celor responsabili de atentatele din 11 septembrie 2001, în urma cărora americanii au invadat această țară.

 

Talibanii ar putea cuceri oraşul Kabul în 90 de zile, o evaluare greşită a serviciilor americane de informaţii?

 

Săptămâna trecută, un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Reuters, citând o evaluare a serviciilor de informaţii americane, ca Talibanii ar putea izola capitala afgană Kabul în 30 de zile şi să o cucerească în 90 de zile.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy