Importanța obuzierelor, redescoperită de statele europene. CAESAR Mark II va înlocui o parte dintre tunurile de 105 mm ale Lituaniei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzierul autopropulsat CAESAR MkII, cu tunul de 155 mm / Foto: Nexter
Obuzierul autopropulsat CAESAR MkII, cu tunul de 155 mm / Foto: Nexter

Armata lituaniană va primi noi obuziere franceze autopropulsate Caesar în baza unui contract semnat pe 29 decembrie.

”Această capacitate este vitală”, a ținut să precizeze ministrul apărării lituanian, Arvydas Anušauskas, la semnarea contractului pentru 18 sisteme Caesar Mark II, în timpul vizitei sale în Franța, scrie Reuters.

Momentul a fost pregătit încă din vară, când, la ediția din 2022 a târgului de armament aer-terrestru EuroSatory din iunie, Lituania a semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea de camioane echipate cu un sistem de artilerie de nouă generație (CAESAr NG sau Mk2) pentru echiparea unui batalion al brigăzii „General Motiejus Pečiulionis”, echipat în prezent cu tunuri remorcate de 105 mm.

Într-adevăr, un contract pentru livrarea a 18 CAESAr NG către armata lituaniană a fost notificat oficial către Nexter. 

Pentru a finanța această comandă, Vilnius va plăti între 110 și 150 de milioane de euro. Aceste „fonduri vor acoperi atât dezvoltarea și achiziția echipamentului, cât și integrarea acestuia în Forțele Armate Lituaniene. Termenul limită pentru livrarea obuzierelor este 2027”, a declarat Ministerul Apărării lituanian.

 

O nouă generație de Caesar

 

Obuziere autopropulsate franceze CAESAR

CAESAr NG va beneficia de protecție sporită, cu cabină blindată de nivel 2, software îmbunătățit de control al focului, dispozitivul de bruiaj BARAGE (EEI sau IED - furnizat de Thales), un șasiu nou, o cutie de viteze automată și un motor de două ori mai puternic (460 CV față de 215 CV pentru versiunea actuală a CAESAr).

”Am decis achiziționarea sistemelor de artilerie de nouă generație Caesar Mark II, care vor fi universale și adaptate diverselor sarcini de artilerie. Decizia a fost luată după luarea în considerare a evaluărilor militare ale specialiștilor. Războiul din Ucraina a arătat cât de importantă este artileria pe câmpul de luptă, această capacitate este vitală pentru armata lituaniană”, a spus Anušauskas.

Pentru a justifica alegerea CAESAr, Ministerul Apărării lituanian a prezentat două argumente. Primul este că acest obuzier este cel mai „apropiat” de nevoile exprimate de forțele sale terestre, mai ales că s-a dovedit în luptă. În ceea ce privește al doilea, folosește muniție de 155 mm, „compatibilă cu sistemul de artilerie PzH2000” din care Vilnius a achiziționat în 2015 în jur de douăzeci de exemplare din Germania.

Trebuie spus că, pe lângă PzH-2000 și CAESAr NG, artileria lituaniană va avea și sisteme americane M142 HIMARS care vor veni echipate cu rachete balistice tactice ATACMS (cu o rază de acțiune de 300 km), în baza unei comenzi recente, în valoare de 450 de milioane de dolari.

Citește și: HIMARS, în coasta Rusiei. Lituania cumpără HIMARS și rachete ATACMS cu rază de 300 km, aflate și în dotarea României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel