HIMARS, în coasta Rusiei. Lituania cumpără HIMARS și rachete ATACMS cu rază de 300 km, aflate și în dotarea României

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN

Lituania se alătură și ea statelor care achiziționează celebrele sisteme de lansare multiplă HIMARS M142.

HIMARS s-au dovedit a fi cruciale în războiul din Ucraina, în faza premergătoare a contraofensivei ucrainene care a dus la eliberarea unei suprafețe teritoriale importante aflate sub ocupație rusă.

Extrem de mobile și greu de contracarat, SUA au transferat mai multe sisteme HIMARS ucrainenilor, care au lovit chirurghical punctele strategice și logistice ale rușilor, înainte și în timpul contraofensivei. Deși ucrainenii au solicitat și rachete ATACMS, care pot fi integrate pe HIMARS, și care măresc mult raza de acțiune a sistemelor, putând lovi la 300 kilometri distanță, SUA au refuzat până în prezent cererea. Actualele rachete ale sistemelor HIMARS din Ucraina pot lovi ținte la 80 km distanță.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță

Lituania e ultimul stat care s-a înscris pe lista Armatelor care vor deține sisteme HIMARS în dotarea lor.

 

Lituania a achiziționat HIMARS, dar și rachete ATACMS, aflate și în dotarea României

 

Potrivit Defense News, contractul se ridică la 495 de milioane de euro, Lituania urmând să achiziționeze 8 sisteme HIMARS. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de Arvydas Anusauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Acesta a declarat că e important ca și celelalte două state baltice, Estonia și Letonia, să semneze contractul pentru HIMARS. Cele două state au anunțat în luna iulie respectiv octombrie a acestui an că vor achiziționa câte 6 sisteme ale lansatoarelor HIMARS.

Polonia a semnat și ea un contract cu privire la înzestrarea cu HIMARS.

În acest context, în viitorul apropiat, toate statele baltice, dar și Polonia, vor fi înzestrare cu astfel de sisteme care ajung astfel pe granița NATO, în coasta Federației Ruse.

Ministrul Apărării din Lituania a mai precizat că livrarea sistemelor va începe în 2024.

Lituania a achiziționat și rachete ATACMS, capabile să lovească la 300 de kilometri distanță. Aceste rachete au fost achiziționate și de România în contractul parafat de țara noastră pentru sisteme HIMARS.

România e prima țară europeană care a achiziționat HIMARS, înainte ca sistemele să devină atât de celebre după invadarea Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Ucraina cere rachete ATACMS care pot lovi la 300 km, dar rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS pot fi mai importante

 

Achiziția de sisteme HIMARS pentru Armata României

 

2. Sistem ame... (sistem-himars_30223300.jpg)

Sistem american HIMARS

Amintim că România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

România deține deja un sistem cu 18 lansatoare.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Rusia nu face față HIMARS, dar se adaptează schimbând strategia. Ucraina ar putea „răspunde” cu rachete AGM-154 integrate pe avioanele ei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel