"Preşedintele Vladimir Putin prezintă condoleanţele sale profunde apropiaţilor lui Aleksei Botian. Îl cunoştea bine şi era mândru de faptele sale, de curajul şi de patriotismul său", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
SVR, serviciul de informaţii externe de care ţinea spionul, a salutat la rândul său "o persoană luminoasă şi cu inimă bună".
Potrivit versiunii SVR, Aleksei Botian a ajutat în ianuarie 1945 la distrugerea unui depozit de muniţii unde germanii depozitau explozibili pe care intenţionau să-i utilizeze la momentul retragerii lor pentru a distruge un baraj şi a inunda Cracovia.
Autorităţile ruse dau asigurări că Aleksei Botian considera rolul său în salvarea oraşului polonez drept realizarea vieţii sale. În 2007, Vladimir Putin l-a decorat cu titlul "Erou al Rusiei", decoraţia cea mai prestigioasă a ţării.
"Vechea Cracovie - oraşul cel mai frumos din Europa - a fost păstrată pentru Polonia şi cultura mondială, şi datorită curajului dvs", a afirmat atunci preşedintele rus.
Polonia contestă versiunea Rusiei cu privire la ”salvarea” Cracoviei
Această versiune a salvării Cracoviei este totuşi pusă sub semnul îndoielii în Polonia, angajată în ultimele luni într-o luptă a memoriei cu Kremlinul privind cel de-Al Doilea Război Mondial.
Încă din perioada Poloniei comuniste, autorităţile locale nu au atribuit niciun rol-cheie lui Aleksei Botian în propaganda lor. El a primit totuşi cele mai înalte onoruri militare ale ţării.
Potrivit biografiei sale oficiale, Aleksei Botian a crescut într-o regiune din vestul Belarus care aparţinea atunci Poloniei, informează Agerpres, care citează AFP. La declanşarea războiului, el a luptat în apărarea antiaeriană poloneză, iar apoi s-a alăturat Armatei roşii după capitularea Poloniei.
Devenit cetăţean sovietic, el a fost încadrat într-o unitate a NKVD, strămoşul KGB, după invazia nazistă a URSS în 1941, şi s-a specializat în misiuni în spatele liniilor duşmane. După război, Aleksei Botian şi-a continuat activitatea de spion.
În ultimele luni, Vladimir Putin a acuzat Varşovia de complicitate cu Hitler şi rezistenţa poloneză că a executat evrei şi ucraineni, în timp ce Polonia a denunţat "restabilirea propagandei staliniste" de către Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News