Val de violențe în Afganistan. Zeci de morți și de răniți în ultimele 24 de ore

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi şi alţi 35 răniţi în ultimele 24 de ore în diferite atacuri produse în Afganistan, unde violenţele tind să se intensifice în ultimele luni, în paralel cu negocierile de pace care au loc în Qatar, relatează dpa şi AFP.

Într-unul din cele mai sângeroase astfel de atacuri, cinci femei şi o fetiţă au fost ucise luni seara la Kabul, iar alte 17 persoane au fost rănite în explozia unui bombe plasate sub un microbuz care transporta funcţionari guvernamentali, femei şi bărbaţi, angajaţi din ministerele telecomunicaţiilor, educaţiei, informaţiei şi culturii. Una dintre femeile ucise era însărcinată, a menţionat Ministerul Educaţiei, transmite Agerpres.

Atentatul nu a fost revendicat, dar guvernul atribuie în general astfel de acţiuni talibanilor.

La Baghlan (nord), indivizi înarmaţi au atacat marţi un autobuz cu studenţi şi profesori universitari, omorând un student şi pe şoferul autobuzului şi rănind şase studenţi.

În provincia vestică Herat, trei membri ai forţelor de securitate au fost ucişi şi un altul rănit în cursul nopţii, când un punct de control de la un baraj aflat în construcţie a fost atacat de militanţi.

În aceeaşi provincie, un bebeluş a fost omorât şi o fetiţă rănită la căderea unui obuz de mortier asupra casei lor.

Un fost poliţist a fost asasinat de militanţi în provincia nord-vestică Badghis, iar în provincia sudică Zabul un angajat al municipalităţii a fost ucis şi doi civili au fost răniţi într-un atac cu bombă magnetică.

Cel puţin alţi nouă membri ai forţelor de securitate au fost ucişi şi nouă răniţi în atacuri separate asupra unor puncte de control din provinciile Faryab, Helmand şi Ghazni.

Atacurile ţintite asupra angajaţilor guvernamentali şi forţelor de securitate, dar şi a cadrelor didactice, medicilor, jurnaliştilor şi lucrătorilor din domeniul umanitar s-au intensificat în ultima vreme în Afganistan, semănând teroarea în această ţară marcată de aproape două decenii de război.

Marţi, organizaţia Human Rights Watch a dat publicităţii o declaraţie în care condamnă în special atacurile vizând grupuri minoritare, femei şi jurnalişti.

"Atacatori neidentificaţi iau ca ţintă şi jurnalişti, militanţi ai societăţii civile şi diferiţi profesionişti, omorându-i pe unii dintre ei, pe alţii obligându-i să plece din ţară, iar pe restul să trăiască în teamă", a punctat Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al ONG-ului.

Emisarul special al Washingtonului în Afganistan Zalmay Khalilzad se află în aceste zile într-o vizită în regiune, în efortul de a revigora negocierile de pace mediate de SUA înaintea datei prevăzute pentru retragerea trupelor americane, 1 mai a.c.. Noua administraţie democrată a preşedintelui Joe Biden urmează să confirme, sau nu, retragerea totală a militarilor americani din Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel