Uniunea Europeană avertizează Turcia în problema Cipru

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Uniunea Europeană i-a transmis vineri un avertisment preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că va refuza orice soluţie cu două state în problema Ciprului, înaintea unei vizite a şefului statului turc la 20 iulie în insulă, la ceremoniile destinate să marcheze operaţiunea militară Attila, care a condus la divizarea Ciprului în 1974, relatează AFP.

"Nu vom accepta niciodată o soluţie cu două state. I-am transmis aceasta preşedintelui Erdogan în cursul ultimei noastre convorbiri telefonice şi vom urmări îndeaproape desfăşurarea vizitei sale în Cipru la 20 iulie"', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul reuniunii de două zile a Consiliului European la Bruxelles, transmite Agerpres.

"Relaţia cu Turcia s-a îmbunătăţit. Am constatat o dezescaladare, dar s-au înregistrat puţine progrese cu privire la Cipru şi acest fapt este dezamăgitor", a comentat Von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat o abordare similară.

Liderii UE l-au invitat pe Erdogan să înlăture ultimele obstacole rămase pentru relansarea relaţiilor după un an de puternice tensiuni.

"Statul de drept şi drepturile fundamentale în Turcia rămân o preocupare majoră", au apreciat liderii UE în concluziile adoptate joi seara în cadrul ultimului lor summit înaintea vacanţei de vară.

Ei au insistat pe ataşamentul lor cu privire la o "reglementare globală a problemei cipriote pe baza unei federaţii bicomunitare cu drepturi poltice egale, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite".

Insula mediteraneană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată de Turcia în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioto-greci care doreau să o realipească Greciei. Negocierile privind o reunificare a insulei se află în impas din 2017.

Ankara şi-a exprimat vineri dezamăgirea. "Concluziile (summitului european) privind Turcia sunt departe de măsurile aşteptate şi necesare", a subliniat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Relaţiile între Turcia şi UE s-au deteriorat foarte mult din 2016, în special din cauza represiunii necruţătoare a preşedintelui Erdogan împotriva oricărei forme de contestare după o tentativă de puci.

Misiunile de explorare a gazelor efectuate de Ankara în apele greceşti şi cipriote în estul Mediteranei, prezenţa militarilor turci în Libia şi apropierea dintre Turcia şi Rusia au alimentat, de asemenea, aceste tensiuni, notează AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel