Ungaria, probleme cu centrala nucleară de la Paks

S.I. Catalin |
Data publicării:

Din cauza unei defecţiuni tehnice, sâmbătă a fost oprit reactorul nr.2 al centralei nucleare de la Paks, a anunţat Agenţia Naţională pentru Energie Atomică din Ungaria (OAH).

Directorul pentru comunicare al centralei nuclere, Antal Kovács, a declarat duminică Agenţiei de Presă MTI că s-a defectat un generator diesel de siguranţă, care asigură rezerva de curent electric, potrivit Rador.

Defecţiunea nu afectează circuitul nuclear, a adăugat Antal Kovács. Pe pagina sa de internet, OAH a precizat că personalul centralei a efectuat operaţiunile de decuplare şi răcire în vederea remedierii defecţiunii, astfel încât nivelul de siguranţă nu a fost modificat.

OAH a mai precizat că rectorul nr.2 al centralei nucleare de la Paks va funcţiona din nou la capacitate nominală începând cu data de 31 octombrie.

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks.

Proiectul dezvoltării centralei nucleare de la Paks (Ungaria) a început în luna ianuarie a anului 2014, când prim-ministrul Ungariei, Orbán Viktor s-a întâlnit cu Vladimir Putin în vila preşedintelui rus, de lângă Moscova. Atunci, aceștia s-au înţeles în ce privește construcţia a două noi blocuri de reactoare – pe lângă cele patru existente – la unitatea energetică respectivă.

Potrivit convenţiei de cooperare existentă între cele două state, semnată în data de 14 ianuarie 2014, cele două blocuri de reactoare vor avea o capacitate de 1200 de MW şi vor fi executate de firma rusească Rosatom.

Lucrările au înceaput în anul 2018, iar primul bloc urmează să se pună în funcţiune în anul 2023, dar după ultimele informaţii aceste termene vor fi prelungite. Costurile construcţiei se ridică la suma de 10 miliarde de euro, din care mare parte ar fi acoperite dintr-un credit acordat de banca rusească Vnieşeconombank cu o dobândă anuală de 5% din care 2 miliarde vor fi plătite de către statul maghiar.

Împrumutul va fi returnat de statul ungar până în anul 2046.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel