Unde vor produce în România pulberi sud-coreenii? Fabrica din Făgăraș nu mai produce pulberi din 2004

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN

România a făcut un pas important în producția de pulberi și explozibili. Azi a fost semnat un  Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilului.

Ca urmare a acestui eveniment, în cursul acestei zile, la Ministerul Economiei - industria de apărare se află în subordinea acestui minister - a avut loc o conferință de presă la care au participat ministrul Florin Spătaru, Excelența Sa, Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România, dar și președintele și CEO-ul companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son.

„Din decembrie, după vizita efectuată (n.r. din Coreea de Sud) efectuată împreună cu președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și cu premierul României Nicolae Ciucă, avem un prim pas în dezvoltarea colaborării. Industria de apărare românească își dorește parteneriate care să ducă la produse, echipamente, servicii, pentru Ministerul Apărării Naționale, dar și pentru acoperirea necesităților din domeniul apărării din țările NATO”, a precizat ministrul Spătaru.

 

Unde va produce România pulberi? Fabrica de pulberi nu mai produce pulberi din 2004

 

2. Trageri re... (trageri-mapn-romania_84457500.jpg)

Trageri reale efectuate de Armata României. Sursă foto: MApN

Întrebat în cadrul conferinței despre situația de la Fabrica de Pulberi Făgăraș, ministrul a precizat că proiectul de la Făgăraș e destinat producției de muniție pentru România și își continuă cursul.

Nu e clar dacă Memorandumul cu sud-coreenii vizează retehnologizarea și reînceperea producției în una din facilitățile deja existente, lucru puțin probabil din considerente evidente, sau vizează ridicarea prin transfer de tehnologie a unei noi unități. 

Ce e clar însă e că Făgăraș nu mai produce pulberi din 2004, potrivit spuselor ministrului Spătaru.

„România are o companie care se numește Fabrica de Pulberi care nu produce pulberi din 2004. Am alocat acești bani încă din 2022, iar producția de pulberi pe care ne dorim să o facem prin proiectele investiționale care vor fi finalizate în cursul acestui an, va fi destinată producției de muniție din România, nu va fi exportată”, a adăugat ministrul care a amintit că există două facilități unde s-ar putea produce pulberi în România, la  Pirochim Victoria și Fabrica de Pulberi Făgăraș unde „nu s-au cumpărat deocamdată instalații de producție a pulberilor”, dar „există discuții cu mai multe companii pentru definitivare”.

Amintim că în vara anului trecut, fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu declara în ceea ce privește situația de la Făgăraș: „În prezent e un proiect în ceea ce privește Fabrica de Pulberi de la Făgăraș. E un proiect, există un mare investitor, nu vreau să discut despre el până nu se vor stabili toate lucrurile. Sper să existe o competiție în acest sens, pentru că acum există o dependență a întregului Flanc Estic oarecum de fabrici de Serbia sau Ucraina care nu cred că mai poate produce ori din alte zone”.

Hanhwa Aerospace e activă nu doar în producerea de pulberi însă, ci și de tehnică modernă precum obuziere, mașini de luptă ale infanteriei ori lansatoare de rachete, toate fiind pe „radarul” României și ar putea face obiectul unei cooperări industriale.

CITEȘTE ȘI: Dependentă de Serbia, România visează să fie furnizor de pulbere în regiune. Dîncu: De 20 de ani visăm la o fabrică

 

Sud-coreenii de la Hanhwa ar putea da drumul la treabă în 2023

 

3. Trageri de... (armata_romana_trageri_soldati_06854200.jpg)

Trageri de luptă efectuate de Forțele Terestre Române. Foto:FORTER

Ministrul Spătaru, în subordinea căruia se află industria de apărare, a precizat că în ceea ce privește posibile contracte, nu doar pulberi cât și sisteme terestre, mingea e în fileul Ministerului Apărării. Un contract necesită o solicitare din partea MApN.

„Suntem dependenți de o decizie a Ministerului Apărării. În momentul în care MApN va decide tipul de echipamente pe care dorește să îl achiziționeze , noi din industria de apărare suntem pregătiți să investim pentru crearea acestor capabilități”, a precizat Spătaru.

El și-a arătat speranța că în acest an Memorandumul dintre Romarm și Hanhwa se va concretiza într-un plan concret de investiții și transfer de tehnologie.

„Să sperăm că în cursul acestui an, și aceasta e provocarea pe care o adresez atât celor de la Romarm, cât și de la Hanhwa, vom putea veni cu un plan concret investițional, transfer de tehnologie. Și ne vom putea întâlni pentru a adresa proiectul concret care urmează să fie realizat în România”, a conchis ministrul Spătaru.

CITEȘTE ȘI: România - planuri mari privind achizițiile din Coreea de Sud. Obuziere K9, mașini de luptă și K239 Chunmoo, versiunea coreeană a HIMARS

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel