Dependentă de Serbia, România visează să fie furnizor de pulbere în regiune. Dîncu: De 20 de ani visăm la o fabrică

Foto: MApN
Foto: MApN

De foarte mulți ani se vorbește în România de o fabrică de pulberi care să rupă dependența țării noastre de state precum Bulgaria sau, mai rău Serbia, stat apropiat de agresiva Federație Rusă.

Despre acest subiect se vorbește atât la nivelul MApN, cât și la nivelul Ministerului Economiei, unde se află în subordine industria de apărare din România.

În luna februarie a acestui an, înainte de invazia rusă în Ucraina, ministrul Economiei Florin Spătaru afirma că industria de apărare are nevoie de investiții strategice pentru ca sectorul să fie competitiv și performant iar, „printre altele, construcția unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investițiile prioritare pe care le vizez ca ministru al economiei”.

În acest moment industria de apărare din România depinde de alte state în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție iar acest lucru e una din marile vulnerabilități ale Armatei României.

 

Visul României, de la dependența de Serbia la furnizor de pulbere în regiune

 

Subiectul unei fabrici de pulbere în țara noastră a fost abordat recent și de Vasile Dîncu, ministrul Apărării. În cursul zilei de ieri în cadrul unui interviu acordat postului Realitatea Plus, ministrul Vasile Dîncu a vorbit din nou despre „visul României” de a avea această fabrică. Precizăm că și în interviul acordat DefenseRomania în urmă cu două săptămâni ministrul a discutat despre acest subiect arătându-și dorința ca România să fie furnizor de pulbere pentru mai multe state din regiune.

„Încă de acum 20 de ani de când am intrat în politică se discuta de o fabrică de pulberi în România. Pentru că e un paradox, să ai o industrie de apărare care e destul de dezvoltată, deși cu două viteze, una privatizată și de succes (...) și alta care din păcate vine dinainte de 1989 și nu a reușit să se reconvertească destul de eficient. Încercăm ca aceste lucruri să le reparăm acum cu ministrul Economiei.

În prezent e un proiect în ceea ce privește Fabrica de Pulberi de la Făgărași. E un proiect, există un mare investitor, nu vreau să discut despre el până nu se vor stabili toate lucrurile. Sper să existe o competiție în acest sens, pentru că acum există o dependență a întregului Flanc Estic oarecum de fabrici de Serbia sau Ucraina care nu cred că mai poate produce ori din alte zone.

Sunt încrezător că Ministerul Economiei, care e coordonatorul industriei de apărare și ar trebui să fie și finanțatorul unor proiecte, sper să reușescă în acest an și să pornim investiția unei fabrici de pulbere.

Putem fi furnizori pentru regiune. De exemplu prin fabrica de pulberi dacă se va ridica, am putea să reușim să aprovizionăm nu doar Flancul Estic. Cererea e mare peste tot”, a precizat Vasile Dîncu, în interviul acordat în exclusivitate DefenseRomania.

 

Dîncu: Visăm de 20 de ani la o fabrică de pulberi

 

Subiectul a fost reluat de ministrul Dîncu și în cursul zilei de ieri la Realitatea Plus în contextul în care șeful civil al Armatei făcea o radiografie a industriei de apărare. 

„Industria română de apărare are două viteze. Din nefericire, avem o industrie nouă care s-a reformat şi care, împreună cu firme din străinătate sau firme noi născute în domeniul cyber, în domeniul drone şi alte lucruri, s-au dezvoltat. Dar avem și vechea industrie care nu şi-a revenit în totalitate, pentru că în 30 de ani s-au pierdut specialişti, s-au pierdut comenzi.

Probabil că nici n-a fost o preocupare în aceste zone ale managementului pentru ca să se schimbe foarte tare, pentru că avem un exemplu foarte bun la Bacău, Aerostar Bacău. Un foarte bun manager de acolo a schimbat fundamental o fabrică care putea să moară ca şi celelalte, dar care acum este la cel mai înalt nivel, construieşte trenuri de aterizare, de exemplu, este pentru avioanele F-16 centru de mentenanţă aprobat de Lockheed Martin. Ceea ce fac acolo este fantastic.

Avem zeci de exemple de genul acesta care funcţionează în România foarte bine. Ce facem acum este următorul lucru, şi sper că acest lucru în următorii doi, trei ani îl vom reuşi, să aducem pentru celelalte firme din zona apărării care nu au reuşit din cauze multiple. Să încercăm să aducem acum parteneri din străinătate cu care să facem un transfer de know-how (n.r. - tehnologie). Avem deja, am adus la Automecanica din Ploieşti un sistem care sper că va funcţiona în viitor, pentru nişte rachete SkyCeptor, vizăm şi să sperăm că Ministerul Economiei şi noi vom putea să punem umărul la crearea unei fabrici de pulberi, la care visăm de 20 de ani în România”, a precizat ministrul Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI: Pulberea - marea vulnerabilitate a Armatei României într-un ipotetic conflict. Soluția pentru refacerea liniilor de fabricație e simplă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel