România - planuri mari privind achizițiile din Coreea de Sud. Obuziere K9, mașini de luptă și K239 Chunmoo, versiunea coreeană a HIMARS

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de rachete K239 Chunmoo sud-coreean. Foto: Captură YouTube @Asian Defense | Dung Tran Military
Lansator de rachete K239 Chunmoo sud-coreean. Foto: Captură YouTube @Asian Defense | Dung Tran Military

România urmărește să dezvolte colaborarea în domeniul apărării cu Coreea de Sud, nu doar în ceea ce privește pulberea și explozibilul, dar și achiziții majore precum obuziere K9 Thunder, mașini de luptă ale infanteriei și, surpriză, lansatoare  K239 Chunmoo, omologul sud-coreean al HIMARS american.

Azi s-a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozivilor.

Începând cu ora 9:30, la ministerul Economiei a avut loc o conferință de presă ca urmare a acestui eveniment. 

La conferință au participa ministrul Economiei, Florin Spătaru, Excelența Sa, Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România, președintele și CEO-ul companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son și reprezentanți ai Companiei Naţionale Romarm S.A.

Iar sursele DefenseRomania din industria de apărare ne-au confirmat că România nu a purtat discuții doar pentru pulberi cu sud-coreeni. Vor fi semnate scrisori de intenție în vederea achiziționării a mai multor tipuri de tehnică militară, anume obuziere K9 Thunder de 155 mm, mașini de luptă ale infanteriei și lansatoare multiple K239 Chunmoo.

Rămâne de văzut cum se vor concretiza aceste programe de achiziție și dacă România va reuși să implice într-o anumită formă în aceste achiziții și industria de apărare. 

 

Un lucru e cert: România urmează exemplul Poloniei și intenționează să achiziționeze obuziere K9 Thunder și lansatoare K239 Chunmoo

 

2. Sistem sud... (k239-chunmoo_01557000.jpg)

Sistem sud-coreean MLRS K239 Chunmoo. Foto: Captură video YouTube @Korea Defense Blog

În ceea ce privește colaborarea cu Coreea de Sud, România alege să urmeze exemplul Poloniei.

Polonezii au intrat masiv pe piața sud-coreeană, achiziționând de la obuziere K9, la tancuri K2 Panther, și până la lansatoare multiple K239 Chunmoo și avioane FA-50.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, o amplă delegație politică a României, condusă chiar de premier și din care au făcut parte miniștrii Apărării și Economiei, a efectuat o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost pe agenda decidenților politici români, lucru semnalat atunci și de DefenseRomania, dar se pare că nu doar ele. Mașini de luptă și lansatoare K239 Chunmoo sunt de interes pentru țara noastră.

Polonia a optat și ea pentru obuziere K9 Thunder. Acordul semnat cu Coreea de Sud prevede 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, primele 24 de astfel de obuziere fiind deja produse de sud-coreeni, urmând să fie livrate Poloniei. 

În ceea ce privește K239 Chunmoo, „omologul” HIMARS, polonezii negociază achiziția de lansatoare în contextul cererii mari pentru HIMARS. În mai 2022, Ministerul polonez al Apărării a cerut Statelor Unite să pregătească o ofertă pentru aproximativ 500 de sisteme M142 HIMARS (armata americană avea la dispoziție atunci 410 astfel de sisteme înainte de a transfera mai multe în Ucraina). Având în vedere nevoile SUA și ale altor țări interesate și timpul necesar pentru o astfel de comandă, Polonia a comandat 218 lansatoare K239 Chunmoo din Coreea de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel