Unde va disloca România cele 54 de tancuri Abrams? Transilvania e o opțiune din motive interne evidente, dar direcțiile de amenințare sunt altele

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri americane de luptă M1A2 Abrams, în timpul războiului din Irak. Foto: Military.com
EXCLUSIV
Tancuri americane de luptă M1A2 Abrams, în timpul războiului din Irak. Foto: Military.com

România a demarat oficial achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri, însă planurile Armatei sunt ca înzestrarea cu tancuri principale de luptă să continue.

În luna mai, Parlamentul României a dat undă verde achiziției de tancuri americane Abrams, aflate în uzul forțelor armate americane. Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, la începutul lunii aprilie, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.

,Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă', etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în solicitarea Ministerului Apărării Naţionale.

Costul programului de înzestrare cu cele 54 de tancuri Abrams și 12 ”derivate, pe şasiu de tanc” va fi de 1 miliard de euro, potrivit documentelor consultate de DefenseRomania.

 

Unde va fi dislocat batalionul de tancuri Abrams al României? Transilvania e o opțiune pentru cele 54 de tancuri, dar direcțiile de amenințare sunt altele

 

2. Tanc ameri... (abrams_62239100.jpg)Tanc american Abrams. Foto: US Army

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent recent la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, unde s-a abordat problema infrastructurii și a mobilității militare, a subliniat că tancurile vor trebui dislocate cât mai aproape de direcțiile de amenințare cele mai mari. Iar acestea sunt Est și Sud.

„Soluția cea mai bună e cea de înzestrare a unităților aflate pe direcțiile cele mai amenințate. Adică soluția geografică. Putem avea un batalion de tancuri Abrams în Transilvania, și să fie pregătit pentru menținerea teritoriului național împotriva oricăror încercări de secesiune sau insurgență internă, și nu intru în detalii căci nu acesta este subiectul emisiunii, dar pe de altă parte trebuie să ne uităm către direcțiile cele mai amenințate”, arată generalul Bălăceanu.

 

Tancurile Abrams trebuie să ajungă rapid pe cele mai amenințate direcții din România: Sud și mai ales Est

 

3. Mobilitate... (tancuri-abrams_70582000.jpg)Mobilitate militară: Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army

Acesta a explicat direcțiile de amenințare și a subliniat că cel mai probabil primul batalion de tancuri Abrams va fi situat într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie de transport pe distanțe mari.

„Să sperăm că într-un viitor apropiat vom relua problema pe care eu am însușit-o în amănunt în Academia Militară Generală, anume modul în care se duce o operație de apărare pe zone: Zona Vest, care include Transilvania, zona de operații Est care include Moldova, zona de operații Sud centrată pe București și zona de operații Sud-Est, unde Dobrogea era o zonă de operații distinctă întrucât geografia impune acest lucru.

Or, direcțiile care pot fi amenințate sunt în zona de operații de Est și de Sud, cu predilecție în Est. Ca urmare, cel mai probabil primul batalion de tancuri Abrams va fi situat într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie să se execute transportul pe distanțe mari.

Decizia nu îmi aparține mie, dar dacă se va înlocui dotarea Batalionului 284 Tancuri din Galați, din cadrul Brigăzii 282 Blindată de la Focșani, în locul TR-85M1 cu Abrams, trebuie gândit modul în care - din Galați spre Dobrogea sau spre Iași - execuți mișcarea acestor tancuri”, a conchis generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Nici 100 de Abrams nu te ajută dacă nu sunt la capacitate maximă. România va înlocui T-55 cu Abrams, dar achiziția trebuie completată

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic unde generalul (r.) Virgil Bălăceanu abordează tema infrastructurii precare din România și mobilitatea militară

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel