România începe oficial achiziția de tancuri americane Abrams. A fost anunțat costul programului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army

România începe oficial achiziția de tancuri Abrams. Parlamentul dă undă verde pentru tancuri. Potrivit surselor DefenseRomania, votul va avea loc azi în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat şi va primi aviz favorabil.

 

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, la începutul lunii aprilie, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.

,,Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă', etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în solicitarea Ministerului Apărării Naţionale.

Costul programului de înzestrare cu cele 54 de tancuri Abrams și 12 ”derivate, pe şasiu de tanc” va fi de 1 miliard de euro, potrivit documentelor consultate de DefenseRomania.

 

Această etapă se va derula printr-un acord "Guvern la Guvern" cu Statele Unite ale Americii

 

DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții. La momentul respectiv, nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul Teodor Incicaș a fost primul oficial al Armatei României care a  precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.

Potrivit informaţiilor oferite anterior de către MApN, programul de înzestrare face obiectul Memorandumului cu tema "Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentului României privind obţinerea aprobări prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă' etapa I" din data de 24 februarie 2022, aprobat de premierul Nicolae Ciucă.

Sursele din industrie ale DefenseRomania ne-au confirmat că în scrisoarea de intenție privind achiziția de Abrams, transmisă partenerului american în urmă cu mai mult timp, România își manifesta intenția să achiziționeze aproximativ 200 de tancuri Abrams.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel