Se scrie "un nou capitol al războiului din Ucraina": Permisiunea acordată de SUA pentru atacarea facilitaţilor ruseşti reprezintă "depășirea unor linii roșii"

Cristian Soare |
Data publicării:

Analiştii consideră că permisiunea acordată de președintele american Joe Biden pentru ca Ucraina să atace Rusia cu arme fabricate în SUA reprezintă o "schimbare majoră de politică" și "depășirea unor linii roșii personale". Deși permisiunea se aplică doar pentru "autoapărare" și nu acoperă utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, acest pas, potrivit analiştilor politici, "ar putea fi un nou capitol al războiului pe care Rusia în poarta împotriva Ucrainei".

Potrivit The New York Times, decizia administrației SUA, anunțată de oficialii americani la 30 iunie, "marchează prima dată când un președinte american a autorizat atacuri militare cu caracter de represalii limitate împotriva artileriei, bazelor de rachete și centrelor de comandă din interiorul granițelor unui inamic înarmat nuclear".

Jurnaliștii subliniază că, deși Casa Albă consideră că decizia este limitată, permițându-le ucrainenilor să lanseze un atac preventiv doar dacă văd dovezi ale pregătirii unui atac sau ca răspuns la bombardamentele rusești din apropierea Harkovului, "implicațiile sale sunt în mod evident mult mai profunde".

Înainte ca aceasta decizie sa fie luata, după cum notează New York Times, Biden refuzase categoric să permită Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA în afara granițelor Ucrainei, indiferent de ceea ce făceau rușii, considerând că orice atac pe teritoriul rus risca să încalce politica sa de "evitare a celui de-al treilea război mondial".

Dar acum, în condițiile în care rușii împing metodic linia frontului dinspre est și bombardează Harkovul de pe teritoriul lor dinspre nord, Biden a fost a fost dispus să renunţe la propriile sale linii roșii.

Observatorii numesc decizia "un pas bun în direcția corectă", dar spun că ar trebui să fie doar un prim pas, după care Ucrainei ar trebui să i se permită să "lovească toate țintele militare semnificative care susțin invazia Rusiei în Ucraina".

,,Multe aerodromuri și instalații militare cunoscute se află în raza de acțiune", scrie expertul militar George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), postând pe X (fostul Twitter) o hartă a razei de acțiune a sistemelor de rachete americane ATACMS.

Grupul de lobby ucrainean Razom a salutat, de asemenea, decizia Casei Albe și a adăugat că "trebuie să mergem mai departe".

"Ucrainei ar trebui să i se permită și să fie încurajată să lovească toate țintele militare legitime din Rusia", a scris Razom pe rețeaua X, parafrazând cuvintele care au fost auzite frecvent în ultimele săptămâni din partea oficialilor administrației, potrivit cărora aceștia "nu încurajează și nu permit" atacuri cu arme donate de SUA în interiorul teritoriului rusesc.

Fostul general al armatei australiene Mick Ryan explică ce ar putea însemna în practică permisiunea de a ataca obiective militare aflate direct pe teritoriul Rusiei.

Acesta consideră că, în primul rând, ar însemna interceptarea rachetelor rusești îndreptate spre Harkov și distrugerea concentrațiilor de trupe rusești din apropierea graniței. Acest lucru ar include, de asemenea, „ținte de mare valoare”, cum ar fi centre de comanda, sisteme de artilerie, logistică și unități de apărare aeriană situate pe teritoriul rusesc în apropiere de Harkov.

Dar el notează că „printre țintele permise se pare că se numără și bombardierele forțelor aeriene rusești care lansează multe rachete cu rază lungă de acțiune care atacă infrastructura civilă ucraineană și obiective civile”.

Cu alte cuvinte, potrivit lui Ryan, Ucraina va putea să distrugă avioanele de război rusești, inclusiv bombardierele care vizează Harkovul.

Analiștii remarcă faptul că multe depind acum de răspunsul Moscovei. Potrivit lui Ryan, Rusia și-ar putea intensifica actuala campanie de sabotaj împotriva Europei, de exemplu, împotriva producătorilor de arme cu rază lungă de acțiune.

Fostul general adaugă, de asemenea, că Rusia ar putea interpreta acest semnal dat de Washington ca o schimbare de atitudine a SUA față de război în general.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel