Grup de experţi britanici: Spionii ruși sunt mai eficienți în Ucraina decât armata, dar nu au onestitatea de a raporta cu acuratețe informaţiile

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciile de securitate și de informații ale Rusiei au avut mai mult succes în Ucraina decât armata rusă, susține RUSI, un important grup de reflecție britanic în domeniul apărării. Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, arată raportul Royal United Services Institute (RUSI). Raportul a fost întocmit folosind surse şi documente oficiale. La realizarea raportului au contribuit, de asemenea, oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii, informaţii rezultate în urma unor interceptări și cercetări la fața locului.

Înainte de a declanșa un război pe scară largă, Rusia a încercat să influenţeze guvernul de la Kiev să respingă agenda NATO, deoarece urmărea să destabilizare Ucraina și să faciliteze desfăşurarea agresiunii militare.

Acest lucru este precizat în raportul realizat de RUSI dedicat rolului serviciilor speciale rusești în pregătirea și punerea în aplicare a agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Rusia a încercat să influenţeze oficiali ai guvernului de la Kiev să renunţe planurile de aderare la NATO, planificând în acelaşi timp organizarea unor proteste în masă (similare cu ''Revoluția Demnității'' din 2014, care a fost cauzată de refuzul lui Viktor Ianukovici de a conduce Ucraina pe drumul spre aderarea la U.E) și destabilizarea socială internă, pentru a dezorganiza administrația militară și politică a Ucrainei, ceea ce ar fi trebuit să faciliteze în mod semnificativ invazia militară a Rusiei, pentru a limita capacitatea de rezistență a Ucrainei și pentru a reduce nivelul sprijinului său internațional.

 

Serviciile ruse de informaţii au avut agenţi infiltraţi la vârful conducerii guvernului de la Kiev

 

În acest scop, serviciile speciale ale Federaţiei Rusiei și-au angajat ''sursele operative'' în birourile de vârf ale guvernului de la Kiev, în partidele politice și în organizațiile publice din Ucraina, care au fost coordonate de Serviciul 5 al FSB și de Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU), inclusiv cu ajutorul unor reprezentanți proeminenți ai fostului regim Ianukovici, polticienii Andri Kliuev, Volodimir Sivkovich, Andri Derkach și alții.

Potrivit raportului redactat de experții britanici Dr. Jack Watling, Nick Reinolds și membrul corespondent RUSI Oleksandr V. Daniliuk (fost consilier al ministrului ucrainean al Apărării și șef al Serviciului ucrainean de Informații Externe).

Rusia nu a reușit să provoace o criză internă în Ucraina din două motive: în primul rând, agențiile de informații occidentale, împreună cu informațiile privind pregătirea invaziei de către Rusia, i-au informat pe oficialii ucraineni și despre planurile Rusiei și executanții direcți ai serviciilor ruse de informaţii în ceea ce priveşte planurile de destabilizare a societăţii ucrainene. În al doilea rând, guvernul Ucrainei nu a făcut concesii Rusiei pe care publicul să le considere inacceptabile, ceea ce, la rândul său, ar putea duce la proteste în masă.

Nereușind să îndeplinească condițiile prealabile necesare, serviciile speciale rusești au recomandat conducerii ruse să amâne invazia până în vara anului 2022, dar Putin nu a ținut cont de acest sfat, ceea ce a fost în mare parte motivul care a stat la baza eșecului ''blitzkrieg-ului rusesc''.

Autorii raportului subliniază că, în ciuda eșecului planului inițial și a pierderii unei părți a rețelelor HUMINT din Ucraina, Rusia continuă să atribuie un rol important operațiunilor speciale ale propriilor agenții de informații, care sunt încă sunt foarte active în teren. Unul dintre exemplele în care Rusia continuă să folosească formele sale tradiționale de agresiune şi intimidare este situația actuală din Republica Moldova, care a fost prezisă cu suficientă acuratețe de către autori încă din primăvara anului 2022. Raportul subliniază rolul principal al serviciilor speciale rusești în planificarea politicii agresive a Rusiei.

 

Oricine poate fi un colaborator sau trădător rus

 

Această rețea de spioni este încă activă în Ucraina la mai bine de un an de la începutul invaziei, "furnizând un flux constant de informații forțelor armate ruse", potrivit raportului realizat de think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI).

Oficialii ucraineni s-au concentrat pe identificarea cetățenilor care lucrează cu forțele ruse rusești. În aprilie, președintele ucrainean Volodimyir Zelenski a declarat că orice ucrainean care dorește să sprijine sau să lucreze pentru guvernul rus ar trebui să se înregistreze pentru a locui în Rostov-on-Don, un oraș din sudul Rusiei.

"Oricine poate fi un colaborator sau trădător rus - vârsta, sexul sau originea nu contează", a declarat un ofițer ucrainean pentru Foreign Policy în ianuarie 2023. De la începutul războiului, sute de persoane acuzate că sunt colaboratori ai Rusiei au fost reținute de către serviciile ucrainene de informaţii.

Regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk, care alcătuiesc împreună Donbasul, au fost scena principală a unor lupte sângeroase, începând cu 2014, între armata ucraineană și separatiștii susținuți de Rusia. Această "amenințare internă" a limitat capacitatea Ucrainei de a pregăti țara pentru războiul din 2022, se arată în raportul RUSI.

 

Spionii ruşi nu au onestitatea de a raporta cu acuratețe despre propriile lor demersuri

 

Forțele ruse de ocupaţie au reușit să "corupă ținte" și să recruteze în cadrul unor operațiuni sub steag fals pentru a construi rapid aceste "mari rețele de spioni", potrivit raportului. În cadrul operațiunilor desfăşurate sub steag fals, cetăţenii ucrainenii pot crede că lucrează în numele Kievului, acțiunile lor fiind în cele din urmă în beneficiul Moscovei.

Cei care s-au infiltrat în rândul elitelor politice sau economice ucrainene ar putea apoi "să recruteze oameni nu că agenți ruși, ci ca fiind clienții lor personali care, prin urmare, promovează fără să vrea interesele rusești", potrivit raportului, care adaugă că mulți agenți care lucrează pentru Rusia erau în funcție de zeci de ani.

Cu toate acestea, și spionii au avut defectele lor. Evaluarea lor inițială dinaintea invaziei, transmisă președintelui Vladimir Putin, a fost că forțele armate ruse vor fi primite cu brațele deschise și că guvernul de la Kiev se va prăbuși rapid. Acest lucru s-a dovedit a fi catastrofal de greșit pentru planurile Moscovei

"Serviciile speciale ruse", se spune în raport, "nu au onestitatea de a raporta cu acuratețe despre propriile lor demersuri. Se pare că există o problemă sistemică de supra-raportare a propriilor succese și de ascundere a slăbiciunilor față de superiori".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel