Ultima versiune a GPS III este pe masa de lucru. Primii sateliți vor fi operaționali din 2026

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

După 44 de ani de la trimiterea pe orbită a primului satelit GPS, cunoscutul sistem de poziționare globală a ajuns deja la a treia generație.

Deși nu au fost lansați toți sateliții GPS III, o nouă versiune, mai puternică – numită GPS III Follow-on (pe scurt GPS IIIF), este deja în lucru.

 

GPS III

 

Constelația GPS III va fi formată din 10 sateliți. Primul dintre aceștia, GPS III-01 (numit Vespucci) a fost lansat la finalul lui 2018 (pe 23 decembrie), iar ultimul se preconizează că va fi trimis pe orbită în 2023. Deocamdată constelația are cinci sateliți activi, ultimul lansat în iunie 2021.

Sateliții GPS III reprezintă deja o actualizare substanțială a constelației actuale, oferind o precizie de trei ori mai mare și o protecție împotriva bruiajului de opt ori mai bună decât generația anterioară. Pe lângă introducerea unui nou semnal civil – numit ”L1C”, care este compatibil cu alte sisteme de navigație prin satelit – inclusiv Galileo al Uniunii Europene, cei cinci sateliți GPS III de pe orbită au completat componenta spațială astfel încât să asigure acoperirea globală a semnalului numit ”Cod M” - folosit de forțele armate.

 

GPS IIIF

 

Noua versiune GPS IIIF va fi formată din cel puțin 22 de sateliți, deja 10 dintre aceștia fiind comandați de Forța Spațială a SUA, către compania Lockheed Martin. Plasarea pe orbită este planificată pentru perioada 2026 – 2034, în patru serii de câte minim șase sateliți.

Sateliții GPS IIIF vor fi mai avansați decât predecesorii lor. Cel mai important, noul semnal ”Cod M”, destinat forțelor armate, va avea o protecție împotriva bruiajului de 60 de ori mai mare decât semnalul GPS militar actual. Noua capabilitate, numită Regional Military Protection (RMP) va consta în furnizarea direcționată a unui semnal ”Cod M” de foarte mare putere, într-o anumită regiune astfel încât, recepția sa să nu poată fi afectată de semnalele de bruiaj.

Celelalte capacități semnificative ale tehnologiei GPS IIIF vor consta în creșterea preciziei, prin folosirea retroreflectoarelor cu laser, precum și în utilizarea unui nou semnal pentru situațiile civile de căutare-salvare (semnalul L5) .

Protecția fizică și cibernetică, sistemul de propulsie și puterea vor fi îmbunătățite semnificativ începând cu cel de-al treilea satelit GPS IIIF, care se va afla la bordul unui vehicul spațial orbital Lockheed LM2100.

În plus, LM2100 va dispune de un port electronic numit Augmentation System Port Interface (ASPIN) – un fel de USB, cu ajutorul căruia vor fi efectuate pe orbită servicii de upgrade, ceea ce va permite actualizarea sateliților din primele serii cu ultimele capabilități.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel