U.S. Army a efectuat cu succes o nouă serie de teste cu sistemul israelian Iron Dome, chiar dacă nu intenţionează să facă o achiziţie suplimentară

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul Iron Dome, fabricat de compania israeliană Rafael, a interceptat cu succes rachete de croazieră și sisteme aeriene fără pilot în cadrul unor noi teste efectuate de U.S. Army.

Armata SUA operează în prezent două baterii ale sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, pe care le numește mai nou Iron Dome Defense System-Army (IDDS-A), în timp ce lucrează separat la dezvoltarea de noi capacităţi de apărare antiaeriană şi antirachetă în cadrul programului Indirect Fireş Protection Capability (IFPC) - acest program militar este considera una dintre cele 35 de priorități de modernizare. 

Rafael și Raytheon au prezentat anterior Armatei SUA o versiune îmbunătățită a sistemului Iron Dome pentru programul IFPC, dar Pentagonul a acordat contractul de 237 de milioane de dolari pentru sistemul dezvoltat de Dynetics, deținută de compania americană Leidos. 

Sistemul Dynetics, numit Enduring Shield, are capacitate de detecţie şi interceptare la 360 de grade și poate declanșa simultan mai multe rachete interceptoare. Sistemul este simplu de utilizat și poate fi complet integrat cu sistemul de comandă al apărării aeriene și antirachetă al armatei SUA.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei RAFAEL, în cadrul recentelor teste efectuate în zona de testare White Sands Missile Range din New Mexico, militarii americani "au detectat, urmărit și interceptat cu succes mai multe ținte".

Testele au fost făcute în colaborare cu Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), Rafael Advanced Defense Systems şi Israel Aerospace Industries (IAI).

Pini Yungman, vicepreședinte executiv și șef al direcției de apărare aeriană și antirachetă din cadrul companiei RAFAEL, a adăugat că militarii americani au folosit sistemul Iron Dome împotriva unei "varietăți de amenințări și au interceptat ținte aflate la diferite distanțe".

Potrivit unei declarații făcute de Moshe Patel, directorul IMDO, Iron Dome a interceptat "toate amenințările" și a fost interoperabil cu sistemele americane de apărare antirachetă. El a mai spus că acesta a fost al doilea test al Iron Dome pe care U.S. Army l-a efectuat.

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la cod sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.

Oficialii armatei SUA au solicitat anterior „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulţi analişti militari să atragă atenţia că aceast refuz va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziţiona sau nu mă multe sisteme Iron Dome.

Sisteme Iron Dome achiziţionate de SUA ar putea fi desfăşurare în regiuni unde U.S. Army are o prezenta considerabilă

U.S. Army nu a anunțat public unde intenționează să plaseze cele două baterii Iron Dome. Cu toate acestea, documentele care planifică distribuirea bugetului militar pentru anul fiscal 2023 arată că Pentagonul intenționează ca una dintre cele două baterii ale sistemului Iron Dome să fie desfăşurată în străinătate, în timp ce cealaltă să rămâne pe teritoriul SUA. 

În octombrie anul trecut, Armata SUA a desfăşurat pe Insula Guam, aflată în vestul Oceanului Pacific, una dintre cele două baterii de apărare antirachetă de tip Iron Dome.

Desfășurarea, denumită Operațiunea Iron Island, a testat timp de aproximativ o lună de zile capacitățile sistemului Iron Dome, dar a şi ajutat la instruirea și perfecționa continua a capacităților militarilor americani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel