Turcia este văzută ca factor determinant în Balcani. Liderul sârb bosniac consideră că soarta Bosniei-Herțegovinei depinde de sprijinul lui Erdogan

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Liderul sârb Milorad Dodik a declarat că soarta Bosniei-Herțegovinei depinde de discuțiile dintre parlamentarii locali, cu sprijinul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Miercuri, membrul sârb al Președinției Bosniei-Herțegovinei și-a exprimat satisfacția față de vizita președintelui sârb Alexander Vucic în Turcia.

Milorad Dodik a declarat agenției SRNA: "Anul trecut, în timpul vizitei lui Erdogan în Bosnia-Herțegovina, am menționat că problemele din Bosnia-Herțegovina ar putea fi rezolvate prin medierea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a președintelui sârb Aleksandar Vucic și a președintelui croat Zoran Milanovic".

"Soarta Bosniei-Herțegovinei depinde de dialogul politicienilor locali cu sprijinul lui Erdogan, Vucic și Milanovic, altfel, părerea nimănui nu va duce la un rezultat bun pentru Bosnia-Herțegovina", a concluzionat M. Dodik.

 

Erdogan a cerut Comunității internaționale să acționeze pentru a rezolva criza din Bosnia-Herțegovina

 

La o conferință de presă comună la Ankara, marți, cu Vucic, Erdogan a cerut Comunității internaționale să acționeze pentru a rezolva criza din Bosnia-Herțegovina. El a declarat: "Am decis împreună cu președintele sârb Vucic să adunăm liderii componentelor, bosniacă, croată și sârbă, și să găsim o soluție la criză".

Acesta a subliniat că sprijinul Serbiei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovinei este foarte important pentru a obține pacea și stabilitatea în regiune, reiterând că Turcia va continua să facă tot posibilul pentru a reduce tensiunile din Balcani.

În 2015, Curtea Supremă a Bosniei-Herțegovinei a decis, la solicitarea lui Bakr Izetbegovic, membru al Consiliului Prezidențial la acea vreme, că comemorarea Zilei Republicii Sârbe Bosniace era împotriva constituției.

Ulterior, Parlamentul sârb bosniac a decis să organizeze un referendum pe 25 septembrie 2016, dar Curtea Supremă a țării a hotărât să nu recunoască referendumul, impunând interdicția comemorării acestei zile.

Forțele sârbe au comis masacre împotriva musulmanilor în perioada războiului din Bosnia, care a început în 1992 și s-a încheiat în 1995 după semnarea Acordului de la Dayton, soldat, conform estimărilor ONU, cu exterminarea a peste 300.000 de civili.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel