Turcia confirmă că strâmtorile de la Marea Neagră vor fi închise până la sfârșitul conflictului ruso-ucrainean. Dragoarele primite de Ucraina din Marea Britanie nu vor putea intra în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vânătoare de mine din clasa britanică Sandown. Foto: Royal Navy
Vânătoare de mine din clasa britanică Sandown. Foto: Royal Navy

Centrul pentru combaterea dezinformării din cadrul Administrației prezidențiale a Turciei a anunțat, pe 02.01.2024, că partea turcă nu va permite trecerea navelor de luptă prin strâmtorile de la Marea Neagră și, în acest fel, Ucraina nu va putea aduce în regiune dragoarele maritime donate de Marea Britanie.

Autoritățile de la Ankara au respins informațiile apărute în presa ucraineană și occidentală cu privire la posibilitatea deschiderii strâmtorilor pentru trecerea dragoarelor primite de Ucraina din Marea Britanie. Potrivit unui comunicat de presă al centrului, Turcia respectă cu strictețe Convenția de la Montreux și, prin urmare, până la sfârșitul ostilităților, nici navele de luptă rusești, nici cele ucrainene nu au voie să treacă prin strâmtori. Această regulă se aplică și navelor de luptă ale statelor care nu sunt riverane Mării Negre.

Rapoartele potrivit cărora dragoarele care au fost donate Ucrainei de Marea Britanie ar fi trecut prin strâmtorile de la Marea Neagră nu sunt adevărate, se arată în comunicatul de presă.

În același timp, turcii i-au avertizat pe aliații din cadrul NATO că navele de luptă ale acestora vor putea intra în Marea Neagră numai după încheierea conflictului ruso-ucrainean.

Anterior s-a anunțat că, în anul 2021, Marea Britanie a transferat Ucrainei două dragoare maritime, care au primit denumirile Chernigov și Cherkasy. Acestea se află acum în largul coastelor Regatului Unit. Britanicii au promis să livreze Ucrainei, în viitorul apropiat, încă două dragoare din clasa Sandown.

Comentariul autorului: În baza Convenției de la Montreux din anul 1936, Turcia a închis Strâmtorile Bosfor și Dardanele la sfârșitul lunii februarie 2022, la numai câteva zile după declanșarea invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina.

Această decizie a afectat nu numai statele aflate în conflict, ci și țările membre NATO, care obișnuiau să aducă, periodic, nave de luptă în regiune, pentru descurajarea părții ruse.

În ceea ce privește Rusia, trebuie precizat faptul că închiderea strâmtorilor de la Marea Neagră nu numai că a împiedicat creșterea dispozitivului naval din regiune, dar a afectat și activitatea escadrei rusești din estul Mării Mediterane, care era asigurată, în special, cu nave de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. În acest fel, navele rusești nu s-au mai putut roti în misiune, iar lucrările de reparații și întreținere au trebuit să fie efectuate la facilități navale din zona Mării Baltice.

Cu toate că a nemulțumit pe toată lumea, decizia Turciei de a închide strâmtorile de la Marea Neagră s-a dovedit a fi una corectă. În acest fel, au fost prevenite eventualele incidente maritime între navele de luptă ale Rusiei și ale statelor occidentale, fapt ce ar fi putut conduce la escaladarea ostilităților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel