Turcia a testat racheta anti-navă Atmaca

Eduard Pascu |
Data publicării:

Forțele navale turcești (Türk Deniz Kuvvetleri - TDK) au efectuat, pe 3 noiembrie, prima tragere de pe navă a rachetei anti-nave Atmaca (Hawk). Tragerea a fost efectuată de pe corveta din clasa Ada (MILGEM) TCG Kinaliada (F-514) a TDK într-o locație nedezvăluită din Marea Neagră, transmite Jane.

Racheta Atmaca a fost dezvoltată în cadrul Proiectului MILGEM din programul național de război al Turciei. Atmaca este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, și este destinat să înlocuiască racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflată în serviciul forțelor navale ale Turciei.

Primul contractant Roketsan a început dezvoltarea rachetelor în septembrie 2012, după finalizarea unui contract de cercetare și dezvoltare demarat în 2009. Prima testare a rachetei Atmaca a avut loc în martie 2017. Un purtător de cuvânt al Roketsan a declarat că racheta se află în faza de testare finală și că un contract de producție în serie pentru Atmaca a fost semnat cu TDK pe 29 octombrie 2018.

Potrivit lui Roketsan, Atmaca este un ASM autonom, cu semnătura scăzută, pentru orice tip de vreme și care zboară razant cu marea. Este rezistentă la contramăsuri, iar racheta dispune de un sistem de planificare a misiunilor cu rutare 3D și o posibilitate de actualizare a țintei, re-atacare, re-țintire și de anulare a misiunii printr-o conexiune de trasmitere de date în ambele sensuri.

Racheta Atmaca este propulsată de un motor de turbo Safran TR40 și are o rază de acțiune de peste 200 km și o viteză de angajare subsonică Mach 0,85. Cu o greutate mai mică de 800 kg, incluzând un focos de pătrundere cu o explozie mare de 250 kg, Atmaca are o lungime de 5,2 m, un diametru de 350 mm și are o anvergură aripilor de 1,4 m.

Navigarea este activată printr-o combinație de sistem de navigație inerțial / GPS / altimetru barometric / altimetru radar, iar ghidarea este făcută printr-un căutător de frecvență radio activ (RF). Compania a declarat că racheta este proiectată să fie eficientă împotriva țintelor pe mare din apele deschise sau de coastă, precum și împotriva țintelor aflate pe țărm.

Vezi și: Turcia a testat cu succes racheta de croazieră anti-navă Atmaca-Video

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel