Trident Juncture: NATO îşi va testa capacitatea de a respinge o ofensivă lansată de Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) îşi va testa la începutul lui noiembrie capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia, în cadrul exerciţiilor militare "Trident Juncture", cele mai importante organizate vreodată de NATO de la sfârşitul războiului rece.

NATO va organiza aceste exerciţii la două luni după manevrele militare Vostok-2018 întreprinse în septembrie de Rusia în Extremul Orient rus şi considerate cele mai ample din istoria Federaţiei Ruse, informează AFP.

,,Vom demonstra că suntem în măsură să ne apărăm şi să ne arătăm unitatea", a susţinut marţi amiralul american James Gordon Foggo, comandant-şef al acestor exerciţii, în timpul unei conferinţe de presă organizate la sediul NATO de la Bruxelles, după ce le-a prezentat ambasadorilor din cele 29 de ţări membre ale Alianţei.

Aproape 50.000 de militari, 150 de avioane, 60 de nave şi circa 10.000 de vehicule sunt angajate în aceste manevre terestre şi de trupe amfibii. Ele vor începe în 25 octombrie şi se vor încheia la 7 noiembrie. "Trident Juncture" este o operaţiune de apărare colectivă, a subliniat amiralul Foggo, şeful de comandament al forţelor aliate cu baza la Napoli.

Prima parte a exerciţiilor va consta în oprirea unei ofensive lansate dinspre nordul Norvegiei de o parte dintre forţele angajate, iar a doua în respingerea acestei ofensive, a explicat generalul canadian Christian Juneau, adjunct al amiralului Foggo, ce va superviza aceste manevre pe teren.

Exerciţiul militar este menit "să demonstreze capacitatea de apărare a NATO în faţa oricărui adversar", a insistat amiralul Foggo. ,,El nu vizează nicio ţară concretă", a mai dat el asigurări.

"Exerciţiile terestre se vor desfăşura la 1.000 de kilometri de frontiera cu Rusia, iar operaţiunile aeriene la 500 de kilometri. Rusia nu are niciun motiv să fie îngrijorată", a declarat la rândul său generalul norvegian Rune Jakobsen, comandantul cartierului general în Norvegia.

NATO îşi va observa punctele sensibile în timpul acestor manevre. Alianţa este formată din 29 de armate foarte diferite în ceea ce priveşte formarea, echipamentele şi starea lor materială. Ele vor fi un test pentru armata germană, starea echipamentelor acesteia fiind considerată critică de partenerii săi.

Germania va participa cu o brigadă, iar o mare parte din efectivele sale sunt deja în Norvegia, unde armata germană a poziţionat începând din septembrie aproape 6.000 de militari şi 3.000 de vehicule, a precizat generalul Juneau

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel