Tensiuni în Marea Caspică: Rusia și Iranul au început desfășurarea de manevre navale comune, care sunt privite cu îngrijorare în Azerbaidjan

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Flotila rusă din Marea Caspică și Marina iraniană au început, pe 21.07.2025, desfășurarea de manevre militare comune în acvatoriul Mării Caspice. Este vorba despre exercițiul de căutare-salvare cu numele de cod “CASAREX-2025”.

Manevrele comune, care vor dura trei zile, au ca scop creșterea nivelului de securitate în regiunea Caspică, precum și consolidarea cooperării militare dintre Federația Rusă și Iran.

La exerciții vor participa nave de război și nave auxiliare. Printre acestea se vor afla nave purtătoare de rachete din cele două țări.

În pofida faptului că decizia de a organiza astfel de exerciții a fost luată cu mult timp în urmă, începerea “CASAREX-2025” a provocat o nervozitate evidentă și o reacție dureroasă la Baku. Presa azeră a titrat că astfel de exerciții au loc “pe fundalul tensiunilor dintre Baku și Moscova”. Mai mult, reacțiile negative din spațiul mediatic azer au fost cauzate de faptul că Azerbaidjanul, care este un stat caspic, nu participă direct la manevrele militare “CASAREX-2025”.

Valul de reacții negative a fost preluat și de mass-media ucraineană, unde s-a afirmat că “Flotila rusă din Marea Caspică a fost folosită în mod repetat pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei, iar acum aproape că amenință Azerbaidjanul”.

Cu numai o zi înainte, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, i-a sfătuit pe ucraineni “să nu suporte ocupația” și a amenințat că va da în judecată Rusia într-o instanță internațională pentru recenta prăbușire a avionului AZAL. De asemenea, Aliev a acceptat însemne de la batalioanele naționale ucrainene de la un jurnalist din Ucraina, îndemnând Kievul “să continue lupta”.

Este important de remarcat faptul că Azerbaidjanul, precum și alte țări caspice (Kazahstan și Turkmenistan), vor participa indirect la “CASAREX-2025”, în calitate de observatori.

Având în vedere complicațiile grave ale relațiilor ruso-azere din ultimii ani, unii experți din Federația Rusă sugerează că Marea Caspică ar putea deveni în curând un alt teatru de operațiuni militare. Se presupune că Moscova se pregătește pentru un conflict armat cu Baku, care a început să se comporte nu doar în mod deschis neprietenos, ci și chiar ostil.

De exemplu, această opinie este împărtășită de voluntarul militar rus și publicistul Alexei Jivov. Pe 20 iulie, el a sfătuit autoritățile ruse pe blogul său “să realizeze urgent o schimbare de putere în Armenia prin orice mijloace într-una mai prietenoasă și să continue să stabilească relații cu Georgia, după diverse demersuri organizate de Azerbaidjanul musulman”.

“Nu există altă narațiune decât Ortodoxia pentru prezența în Transcaucazia și nu poate exista”, a rezumat Jigov.

La rândul său, utilizatorul canalului de Telegram “Zapiski Veterana” (probabil Alexei Kargapoltsev din Belgorod) a scris că Azerbaidjanul se transformă rapid într-o ramură a NATO și se mișcă în mod conștient pe urmele Ucrainei.

“Aliev a semnat un decret privind tranziția la sistemul internațional WGS-84 și a abandonat sistemul rusesc de coordonate PZ-90. Tranziția la sistemul american de coordonate reprezint un semnal voalat că Azerbaidjanul se pregătește de război cu Rusia”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel