Talibanii se opun ferm amânării retragerii trupelor americane

Eduard Pascu |
Data publicării:

Talibanii se opun ferm unei posibile amânări a retragerii trupelor americane din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al grupării insurgente într-un interviu acordat agenţiei DPA, difuzat luni.

"Combatanţii noştri nu vor fi niciodată de acord cu o prelungire", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, transmite Agerpres.

"NATO, America şi toate părţile au ajuns la concluzia că, dacă vor să depăşească criza actuală, singura soluţie bună este punerea în aplicare a acordului semnat", a adăugat el.

La începutul anului 2020, SUA au promis să-şi retragă trupele până la 1 mai 2021. În schimb, militanţii islamişti s-au angajat să poarte discuţii de pace cu guvernul de la Kabul.

Observatorii îi acuză pe talibani că au încălcat alte promisiuni făcute ca parte a acordului. De exemplu, talibanii ar continua să coopereze cu alte grupări teroriste şi nivelul de violenţă în ţară este de asemenea prea ridicat. Ţările NATO îşi vor continua acum misiunea în Afganistan până la o notificare ulterioară, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg după consultări.

Talibanii continuă să caute o soluţie diplomatică, dar avertizează cu consecinţe în cazul încălcării acordului. "Dacă, Doamne fereşte, acordul este încălcat, atunci bineînţeles că populaţia Afganistanului se va apăra (...), aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani", a spus Mujahid.

Dar el a adăugat că orice decizie va fi luată doar în luna mai, dacă trupele internaţionale vor fi încă în ţară în acel moment. "Dacă se închide calea diplomatică, atunci nu există altă cale decât cea a războiului", a declarat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel