Talibanii propun 3 luni de încetare a focului contra eliberării a 7.000 de insurgenţi din detenţie și ștergerea liderilor de pe lista neagră a ONU

Eduard Pascu / 15 iul 2021 / 12:51

Talibanii au propus o încetare a focului de trei luni în schimbul eliberării de către guvernul afgan a 7.000 de insurgenţi încarceraţi, a anunţat joi un membru al echipei guvernamentale de negociere, transmite AFP.

”Este o exigenţă considerabilă!, a declarat presei Nader Nadery, potrivit căruia talibanii mai cer şi ca numele liderilor mişcării lor să fie şterse de pe o ”listă neagră” a ONU, transmite Agerpres.

Fără a preciza dacă s-a dat curs ofertei talibanilor, Nadery a subliniat că precedenta eliberare a 5.000 de insurgenţi anul trecut, condiţia pusă pentru deschiderea negocierilor interafgane, a fost deja ”o exigenţă dificil de îndeplinit” şi că, ulterior, ”violenţele nu au încetat, ci, dimpotrivă, s-au intensificat”.

Negocierile între guvern şi rebeli sunt într-un punct mort chiar de la debutul lor în septembrie, la Doha, în Qatar.

Talibanii au cucerit în ultimele două luni mari teritorii rurale în urma unei ofensive lansate simultan cu retragerea definitivă a forţelor străine din Afganistan, începută în mai şi care se va încheia la sfârşitul lui august.

Ei au luat controlul asupra unor posturi de frontieră cheie cu Iran, Turkmenistan, Tadjikistan şi, de miercuri, cu Pakistan, calea de acces la ocean pentru Afganistan.

Private de sprijinul american crucial, forţele afgane nu au mai opus decât o slabă rezistenţă şi nu mai controlează, practic, decât capitalele provinciilor şi axele rutiere principale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy